Ген. Груди Ангелов доведе Военна академия в Сопот
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 20 Март 2017 13:55

Началникът на Военна академия "Г. С. Раковски" генерал Груди Ангелов поведе целия състав академията по стъпките на Вазовите герои в Сопот. Доскорошният командир на 61-ва Стрямска бригада доведе над 60 свои колеги в града на Народния поет . Още преди няколко месеца, когато научи за назначението си за началник на Военна академия генерал Груди Ангелов сподели, че по време на службата си в Карлово е преоткрил Подбалкана от Калофер до Клисура като люлка на българското Възраждане и очарованието на тези градове днес. На изпроводяк той обеща, че често ще се връща тук и по служба, и лично.

Миналия ден заедно директорът на къща-музей "Иван Вазов" Стефан Филчев поведе високите гости из възрожденски Сопот. Те пиха кафе на пясък и се снимаха в ретро фото в Етнографския и занятчийски център "Сопотски еснафъ". Военните ахнаха пред украсените с фина резба и инкрустирани със сребро пушки на Евгени Димов. Най-добрият майстор на украсено оръжие у нас демонстрира пред тях как парче дърво се превръща в уникален приклад на ловна пушка. Ковачницата "Тих труд", където Иво Дончев показа как се кове желязо, да стане уникален предмет, също задържа задълго гостите.

В къща-музей "Иван Вазов" гостите от Военна академия изслушаха беседа "Вазов и Сопот" и гледаха мултимедия, посветена на двамата забележителни пълководци - генералите Георги и Владимир Вазови, братя на Патриарха на българската литература.

Посещението завърши с разглеждане на едно от първите възрожденски училища в Българско – Радиното, на Девическия метох „Въведение Богородично“ и на църквата "Св. св. ап. Петър и Павел".

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker