Бившият кмет Христо Цолев постави чешмите на Сопот в 30 платна
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 27 Април 2017 18:25

Бившият сопотски кмет Христо Цолев, който е още известен художник и дърворезбар, дългогодишен учител в СОУ „Иван Вазов в родния си град, както и изявен общественик, изрисува чешмите на Сопот. Той посвети на всяка от тях отделна творба, общият им брой е 24. Подреди картините в сбирка, добави към тях десет дърворезби и направи изложба в Карловската художествена галерия. Освен чешмите на Сопот, Христо Цолев има и друг повод за изложбата, разказва в. "Марица". В деня на откриването и, 5 април, той навърши 70 години. Вернисажът беше от 18.00 часа. Никога преди това художествената галерия в Карлово не бе събирала толкова много хора за изложбите, които редовно показа. Приятели, ученици, колеги, познати, почитатели чакаха на опашка на терасата пред галерията, за да влязат и поздравят художника-юбиляр.

Отдавна нося в себе си идеята да събера сопотските чешми в експозиция от мои картини, разказа пред кореспондента на „Марица” Христо Цолев. Моят град е прочут с тези чешми, от тях блика студена и вкусна балканска вода. Дори има поверие, че пътник, минаващ през Сопот, който веднъж е пил вода от тях, остава завинаги влюбен в града и не го напуска никога. Според поверието на това се дължи и факта, че Сопот е едно от селищата в България с най-много зетьови от други градове и села. Искам чрез картините да запазя спомена за тях по времето, в което съм ги рисувал, да ги покажа на моите съграждани, защото не всички от тях познават всяка чешма, мястото и вида и, разказва Цолев. Картините са истинско произведение на изкуството, рисувано от майстор, признаха колеги и почитатели на художника.

Художникът си има любими чешми в своя роден град – старинните, които той смята, че са образец на каменоделното изкуство. Някои са със стойността на скулптури. Такава е чешмата в Женския метох край църквата „Св. св. Петър и Павел”. Тя е строена през 1857 година и е свидетел на важни исторически събития и личности. Направена е от камък. Плочата е с кобилична форма, изваяна от майстор. Украсена е с орнаменти, които са впечатляващи. Над чучура са полегнали две змии. Според Христо Цолев те символизират опазването на семейното огнище. Върху плочата има и християнски кръстове. Тази чешма обаче от години е суха. При ремонт в двора на метоха работниците са пресекли притока на вода към нея. От тогава досега не се е намерил човек, който да го възстанови.

Другата чешма, която радва очите и душата на Цолев, е мраморната в двора на манастира „Свети Спас” край града. Тя също е на повече от 150 години. Преди време е пресъхнала, макар че теренът изобилства с вода – Манастирска река, планински поток, подпочвени води захранвали светинята в манастира „Свети Спас”. За да я запазят, някой поставил на мястото на месинговия чучур кран на чешма. Това развалило автентичния и вид.

Мегданската чешма на Сопот, както и тази в двора на Вазовата къща са истински забележителности. Клони на две огромни дървена – липа и клен, пазят Мегданска чешма. Нейното първоначално място били отблизо до паметника на Народния поет. Преди десетилетия, когато правили реконструкция на площада в Сопот тя била преместена, но плочата е автентична, а водата в нея – от същия източник. От другата страна площада имало още една чешма, която също била преместена. Сега се намира на източната страна на читалищната градинка. Наричат я Кръстанската чешма, защото в мястото на Кръстанови.

Според Христо Цолев най-стара е Хаджиманчовата чешма, тя се намира близо жилищния комплекс „Сарая”. От водите и пие стара топола, извисила снага край чешмата.

Познавам отлично всеки детайл на всяка чешма, разказва художникът. Той първоначално направил подробни скици на чешмите на място. Държал да ги представи с документална точност А картините рисувал в ателието . За пейзажа около чешмите си позволил известна интерпретация.

Купувам всичките 24 картини със сопотските чешми, които са в тази изложба, заяви в поздравлението си към Христо Цолев кметът на Сопот Деян Дойнов. Близките на кмета знаят, че Дойнов е ценител на изящното изкуство, самият той е ученик на Христо Цолев в СОУ „Иван Вазов”. Освен това Дойнов често посяга към молива и четката. По-голямата част от парите, с които ще откупя картините на Христо Цолев са мои, другата част са от дарители, уточни той. С тази експозиция слагам началото на възстановяване на художествената галерия в Сопот, заяви още Деян Дойнов. Галерията във Вазовия град е затворена преди повече от десет години и е превърната в склад.

Жестът изненада не само присъстващите, но и художника. Останаха две чешми в Сопот, които не успях да нарисувам до деня на откриването на изложбата, сподели пред репортера Христо Цолев. Той планира да ги нарисува и допълни колекцията. В знак на уважение към Карлово, градът, в който Христо Цолев прави редовно изложби, е нарисувал чешмата с пауна, монтирана на площад „20 юли” в Карлово. Тя е поне на два века и е истинско произведение на изкуството.

Юбилейната изложба на художника съдържа и десет дърворезби. В центъра на тази експозиция, разположена на самостоятелна стена в залата, е паното „Малките музиканти”, което е истински образец на резбарското изкуство. Останалите са изображения на зодиакални знаци, сред които и Овен – знакът на художника. Фигурите на Водолей, Стрелеца, Телец, са водещи във всяко от паната. Те са пресъздадени с характерни дърворезбени мотиви. Около тях са изобразени листа, цветя, типични са резбата елементи . Те са изработени с невероятно майсторство и са истинско постижение./Източник: в. "Марица"/

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker