Родственик възпя Левски и Караиванов в стихове
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 15 Юни 2017 17:26

Най-малките родственци на Апостола – Мариана и Васил Караиванови изправиха на крака бивши военнослужещи от Карлово с изпълнение на две стихотворения. Това стана по време на честване на 170 години от рождението на Васил Караиванов – първи братовчед на Левски, един от основателите на Карловския революционен комитет и първи кмет на Карлово след Освобождението. Проявата бе организирана от дружество „Васил Караиванов” към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Карлово и събра бивши военни и десетки граждани.

Автор на творбите, които развълнуваха публиката е бащата на Мариана и Васил – 45-годишният Стефан Караиванов, който се посвети на популяризиране на живота и дейността на голямата фамилия Караиванови, част от която са Апостола ва свободата и неговата майка Гина Караиванова- Кунчева.

12-годишната Мариана изпълни стихотворение, посветено на своя прапрадядо си Васил Караиванов, а брат и Васил – на Левски, чието име носи.

Градът пази няколко паметни места, свързани с Васил Караиванов. Едно от тях е местността Млати шумка, където Караиванов и Левски основали революционния комитет в Карлово. Другото е Караивановия хан, изчезнал през 50-ге години, но обозначен с билборд от Стефан Караиванов. Третото е църквата „Свети Николай”, където на 16 януари 1878 година Васил Караиванов е бил избран на първи председател на Градския съвет в Карлово. Днес неговия правнук Стефан живее във фамилната къща на близо 200 години, тя е близо до църквата „Свети Николай” и също пази много спомени от Възраждането и годините след Освобождението, свързани с историята на Карлово и България.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker