Мариана Манчева: Името на Васил Левски ни задължава да успяваме
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 25 Юни 2017 18:22

Мариана Манчева е завършила българска филология и едногодишна специализация по литературоведски и методически проблеми на обучението по литература в СУ "Св. Климент Охридски". По-късно е специализирала „Икономика и бизнес управление на образованието” в Институт за следдипломна квалификация към УНСС. От 1 ноември 1995 година е директор на Средно училище "Васил Левски" в Карлово. Обича професията си - учител по български език и литература, работата  с младите хора  дава удовлетворение и радост. Казва, че училището („Васил Левски”) е нейният живот - в него е завършила основно и средно образование, работила е като учител, а вече над 20 години е директор.

 

-Госпожо Манчева,  и тази година СУ "Васил Левски" в Карлово е в топ 7 на училищата в Пловдив и Пловдивска област с най-висок среден успех и най-голям брой пълни шестици на зрелостните изпити.  Удовлетворена ли сте от този резултат?


-За хората, които се интересуват от образование, фактът, че СУ „Васил Левски” - Карлово е сред десетте най-добри по успех от държавните зрелостни изпити училища в област Пловдив не е изненада. Уверявам ви, това не е случайност. Успехът е резултат от последователна работа на учители и ученици, която се възнаграждава с успехи всяка година. Откакто се провеждат държавни зрелостни изпити, училището е сред първите по успех в област Пловдив, а миналата година бяхме на трето място. При нас няма зрелостници, които да не са дипломирани. Естествено, че тези резултати удовлетворяват, но те са и мотивация както за учителите, така и за следващите випуски. Показател за качеството на образованието в училището освен резултатите от държавните зрелостни изпити са и успехите на учители и ученици през учебната година. Владислав Пенчев от VIII клас с интензивно изучаване на чужд език се класира шести на националната олимпиада по английски език. Впечатляващо беше представянето на четвъртокласника Марио Манчев в националното състезание по правопис на английски Spelling Bee, който достигна до предпоследния кръг, състезавайки се с ученици от VII клас. Марио получи и специална награда от Британския съвет - безплатно явяване на тест на Кеймбридж. Тези ученици представяха не само себе си и училището, но и област Пловдив в състезанията. Учениците от XI клас Даяна Михайлова и Габриел Доков успяха да убедят журито в Благоевград, че са амбициозни, уникални, борбени, гениални и бяха класирани за участие във втори кръг на AUBG Multi Talent Quest, уникално по рода си състезание за единадесетокласници от средните училища в България, което се провежда на английски език в два кръга. Лилия Дунеловска от V клас получи специална награда за техническа сложност с проекта си „Пътешествие в света на математиката” в националното състезание „IT Знайко”. Учениците от две учебни компании „Калиопа” и „Пандора” бяха класирани и участваха в националното състезание на Джуниър Ачийвмънт, България. Момичетата от училищния хор бяха класирани на второ място в националния конкурс „От учителя с любов”, а техният диригент г-жа Анита Илиева се завърна с първа награда. В навечерието на 24 май г-жа Антония Василева - ст. учител по информатика и информационни технологии, със заповед на министъра на образованието и науката беше удостоена с грамота „Неофит Рилски”. Това са само част от успехите на ученици и учители от СУ „Васил Левски” Карлово.

- Какъв процент от учениците продължават образованието си в университет?


- Почти 100% продължават образованието си, и то не само в България, но и в престижни университети в Европа. За съжаление са рядкост тези, които, завършвайки висше образование в чужбина, се завръщат в страната. Умни и амбициозни, успяват да постигнат отлична реализация. Доброто е, че никога не забравят училището и учителите, които са ги изграждали като личности. И в кратките завръщания по родните места не пропускат да се отбият в училището, да споделят постиженията си, да благодарят за нещо, което сме им дали. Тези срещи са изключително вълнуващи, защото виждаш влагата в очите, усещаш вълнението в гласа, гордостта от постигнатото, за които ти имаш „вина”. И в такива моменти усещаш удовлетворението и пълнотата на живота си. 

-2017 година е по-специална в календара на СУ "Васил Левски". Тази година се навършват 130 години от основаването на училището и 180 години от рождението на Апостола, чието име носи вашето училище. Как  отбелязвате тези годишнини?


-Да, тази година е по-специална - навършват се 180 години от рождението на Васил Левски. Цялостната ни дейност през годината е белязана със знака на тази годишнина, защото ние сме училището, носещо името на Апостола в родния му град, за което покойният проф. Иван Стоянов казваше, че е СУ "Васил Левски" е най-българското училище е в най-българския град.

И ние - учители и ученици, се стараем ежедневно да доказваме, че сме достойни за името си, защото то задължава. А за това не е нужно да правим грандиозни неща - достатъчно е да вършим работата си отговорно, с мисъл за утрешния ден, да не изневеряваме на съвестта си, да си поставяме високи цели и да се стремим да ги постигаме.

Учениците от учебна компания „Пандора” обявиха национална кампания за възстановяване на рушаща се сграда - паметник на културата с местно значение, собственост на църковното настоятелство, намираща се на площад „Васил Левски”. Желанието на учениците е да вдъхнат живот на сградата, да я превърнат в привлекателно място за млади хора, които имат нужда да съхранят вярата си, за деца, които рисуват, пеят, възраждат традиционни за региона занаяти.

На 27 и 28 юни ще участваме в Националния събор на средните училище, носещи името на „Васил Левски”. Ще разкажем на гостите на Карлово защо сме различни, какво правим, за да съхраним и предадем на поколенията заветите на Апостола, идеите му, любовта му към България. И разбира се, ще се постараем да направим пребиваването им в града на Апостола незабравимо.

Съорганизатори сме на конкурса „Песенна палитра”, който ще се проведе на 1 и 2 юли. Тази година в него освен солови изпълнители ще участват и вокални формации. Нов момент в конкурса е обявената награда за нова песен за Левски.

В навечерието на 18 юли ще излезе от печат втората част на сборника „Откровения”, включващ ученически лични творби, посветени на Левски.

Имаме и друга идея, свързана със запазване на паметта за Апостола, с която, ако успеем да я осъществим, ще изненадаме много български училища. Но засега ще я запазя в тайна.

А 130 години от откриването на училището ще отбележим на 1 ноември. Програмата за честванията вече е готова. В осъществяването  ще се включат не само ученици и учители, но и много родители и граждани на Карлово, защото за карловци „гимназията”, както всички наричат училището ни, е символ на образование и успех, защото всеки втори жител на Карлово е свързал съдбата си с това училище.

-Госпожо Манчева, вие бяхте единственият български учител, включен в делегацията начело с президента Румен Радев, която посети светите български места в Рим по случай 24 май. Разкажете повече за пътуването?


- Имах честта да бъда част от делегацията, посетила Рим по случай празника на славянската писменост и българската просвета и култура. Когато получих поканата, бях изненадана. Но я приех като признание за труда на обикновения български учител, който скромно носи кръста си да създава от децата знаещи и можещи млади хора. 

Да съм посланик на българското средно образование по светите за всеки българин места в Рим, да се преклоня пред гроба на Св. Константин Кирил Философ,  да бъда в църквата, където са осветени българските букви и богослужебните книги на български език, да усетя силата на българския дух в центъра на Рим - словата са безсилни да изразят вълнението, което изпитах. Пред тези светини дъхът ти секва и нещо те хваща за гърлото. Това чувство не може да се предаде с думи, то трябва да се изживее./Източник: marica.bg/

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker