Ученическият събор:" Левски пробужда нашата съвест!"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 28 Юни 2017 15:44

Левски  пробужда съвестта ни, носим го в умовете и сърцата си. Имаме го за мяра на човешко достойнство и безпримерна саможертва. Това написаха участниците в Националния ученически събор в чест на 180 години от рождението на Апостола в послание към идните поколения. Участниците в Националния ученически събор „С Левски в ума и сърцето“ се поклониха пред паметника на Апостола в родния му град
С  шествие, предвождано от фанфарен

 

оркестър и мажоретен състав, участниците в Националния ученически събор „С Левски в ума и сърцето“ пристигнаха на пл. „Васил Левски“ в Карлово, където се поклониха пред паметника на Апостола на българската свобода.
Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов приветства учениците, дошли от всички краища на страната. „Левски успя да събуди вярата в своите съвременници, вярата у българите, че можем сами, макар и да се надяваме на помощ от вън, да постигнем освобождението. То не трябва да ни бъде дар и не трябва да очакваме някой друг, да дойде, да го извоюва и да ни го подари, защото подареното освобождение не е освобождение…. Благодаря ви, че днес сме заедно, желая здраве и сили на всеки един от вас. Желая ви, споменът за 180 годишнината от рождението на Васил Левски да остане във вашите сърца за дълги години и да ни напомня за това, че можем да бъдем силни и единни. Да живее България!“, бяха част от думите на кмета пред участниците в събора.
Ученичката от 11 клас в СУ „Васил Левски“ Карлово  - Мария Джангазова, прочете своето есе, отличено с поощрителна награда в Националния конкурс „Паметта за Левски днес“. Снежана Пеева, също ученичка в СУ „Васил Левски“, прочете послание, което участниците в Националния ученически събор отправят към бъдещите поколения. Ето и част от думите, които днешните млади българи завещават на своите последователи:  „Благодарим на времето, че го създаде, благодарим на историята, че го запази, благодарим на поетите, че вградиха образа му дълбоко в душите ни. Левски е в нас, винаги и на всякъде. Той пробужда съвестта ни, носим го в умовете и сърцата си. Имаме го за мяра на човешко достойнство и безпримерна саможертва. Той ни сочи пътя, който трябва да следваме….Път по който са вървели поколения, път, който следваме и ние – днешните потомци на Дякона, този път поемете и вие….Ние днешните потомци на Апостола, призоваваме: Помнете заветите на Левски и следвайте неговия пример. Обичайте и пазете родината си, за която той жертва живота си.“
В знак на признателност, пред паметника на Апостола беше поднесен гирлянд на славата.
Днес участниците в Националния ученически събор посетиха Бухаловия хан, храм „Света Богородица, където Дякона е служил и Национален музей „Васил Левски“. Там заместник-кметът на общината Стойо Карагенски връчи на всеки участник юбилейна грамота, значка, календар, посветен на 180 години от рождението на Васил Левски и материали свързани с живота и делото на Апостола.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker