180 причини да се гордеем,че сме карловци
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 28 Юни 2017 16:49

В книжка, която бе отпечатана преди броени дни, ученици  от  Средно училище „Христо Проданов” посочиха 180 причини да се гордеят, че са карловци. Своеобразната енциклопедия на града те посветиха на 180 години от рождението на Васил Левски. Книжката, която са написали близо 40 ученици, ще бъде представена пред публика в навечерието на 18 юли, рождената дата на Апостола.   

Идеята за изданието се ражда преди година в клуб  „Краезнание” с ръководител Янка Минева  по време на лятната историческа занималня. Към него се присъединява и „Мултимедийна работилница” с ръководител Милена Николова. Работата започва още тогава и продължава през цялата учебна година.

За мен беше много интересно, защото всеки ден научавах по нещо ново за Карлово, откривах постоянно моя град, споделя седмокласникът Цветан Василев. Най-много се впечатлих, че преди повече от век в Карлово е имало колоездачно дружество. Основано е било през 1905 година, казвало се е „Ястреб” и е било едно от първите колоездачни дружества в страната. Дори имало и колоездачни станции. В Карлово била в Синайската градина, другата била в Баня. Ще ми е интересно да науча още за това дружество”, споделя Цветан.

Оказа се, че освен възрожденците, за които знаем, като Левски, Райно Попович, братята Евлоги и Христо Георгиеви, Карлово има цяло съзвездие артисти, които слагат началото на българския театър. Но от тях най-много ме впечатли Пешо Радоев - един от пионерите на българското балетно изкуство, разказва Цветан.

Работата по книгата отне много време - особено предпечатът, споделя Никола Николов от 11. клас, който учи в природоматематическа паралелка. Правихме оформлението по специален софтуер indesign.  Аз съм много горд, че успяхме да съберем събития, исторически сгради, личности от миналото и от нашето съвремие в един продукт с богато съдържание. Това е нашият подарък за следващите поколения, убеден е Никола.  Той се впечатлил от живота на  първата българска драматична актрисата Елена Снежина, както и от личността на Христо Проданов. Всяка година го честваме, защото нашето училище носи неговото име. Но сега погледнах към него по друг начин. Изкачването на Еверест без кислороден апарат е подвиг, споделя Никола. Той смята, че продължението на сегашния проект непременно трябва да е за Христо Проданов. 

Докато търсихме нашите 180 причини да се гордеем, че сме карловци, открихме много повече, разказва Чудомира Зонева от 7. клас. Учениците обаче групирали някои от тях в  по една статия, за да не увеличават обема на книжката.  Много ни помогна клуб „Мултимедийна работилница”, предложиха много решения по оформлението и  дизайна, споделя Чудомира. По време на работата тя открила личността на Иван Богоров - впечатлил я разнообразният му живот, отдаден на България.

Книгата „180 причини да се гордея, че съм карловец” е продължение на друг проект на учениците от СУ „Христо Проданов”. Преди няколко месеца те направиха календар с най-важните дати от живота на Васил Левски. Той е под формата на хартиен диск. Учениците го издадоха в голям тираж, успяха да продадат по-голямата част от него и с приходите финансираха издаването на книгата. Парите, които не им достигнали, осигурил безнесменът Лъчезар Бакърджиев, който е председател на училищното настоятелство. 

Сега младежите се надяват да продадат целия тираж от 500 книжки и да финансират друго издание./marica.bg/

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker