В Клисура мечка нападна пчелина на майстор Лулчо, който прави черешови топчета
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 14 Юли 2017 09:47

Мечка нападна пчелините на Клисура,кошерите са само на три километра от града. Местните жители са в паника, те се боят, че след меда идва ред на добитъка, който пасе в планината. Първият потърпевш е майсторът на черешови топчета Лулчо Обретенов, пише marica.bg.
Нападението над неговия пчелин е било миналата вечер. Вчера сутринта майстор Лулчо видял първо следи от мечи лапи по земята, после мед, парчета от кошера, а накрая и самия кошер, захвърлен на десетина метра от първоначалното му място. По дъските имало остатъци от меча козина и дълбоки следи от зъби.


Лулчо бил шокиран, разказал той на клисурци. Мъжът се уплашил, че може мечката да му му унищожи останалите девет кошера пълни с мед, но може и да му излезе насреща. Пчелинът му е на 10 метра от гара Стряма – втората жп гара на Клисура преди тунелите Козница и само на 3 километра от градчето. До кошерите на Лулчо са пчелините на Йовко Балабанов и Йовко Пенчев, също от Клисура.
На около 100-тина метра от това място започва планината, а там пък има овчарници, свободно пасат стада овце и крави.

Това не първото нападение на кошери от мечка край Клисура това лято. Преди 20-тина дни медолюбивата мецана нападна кошерите на клисурец, който живее в София. Тя разбила един кошер, изяла меда, после го захвърлила надалече. Мъжът също попаднал са следи от лапи и козина.Пчелинът на човека бил в Балкана на един километър от града. Той веднага преместил оцелелите кошери в двора си в населено място.
И пчеларите, и животновъдите на Клисура са в паника, заяви пред кореспондента на „Марица” кметицата Генка Тодорова. Хората дойдоха да споделят тревогата си, те се притесняват, че скоро мечката ще дойде и в града, допълни тя. Снощи Лулчо пазил своите кошери и тези на Йовко Балабанов и Йовко Пенчев. Тази вечер единият Йовко ще дежури, утре вечер – другият. Това обаче не може да продължи – и за тях не е безопасно, заяви кметицата. Не може и ловците да излязат с пушки срещу мечката, защото тя защитен вид, забранено е да се убиват мечки.


Лулчо е майстор на черешови топчета, негово оръдие вече е в Алеята на славата във Военна академия, припомниха си вчера клисурци. Да извади един топ, а Стефан Желязков, който всяка година играе Боримечката във възстановката на Априлското въстание, да гръмне няколко пъти във въздуха и да уплаши мечката, топчето гърми с пиратки, баба Меца няма да пострада, но ще избяга, предлагат къде на шега, къде на истина клисурци. Боримечката само като се провикне, тя ще избяга, умуват мъжете в града.


В същото време съвсем отговорно кметицата Генка Тодорова подготвя писмо до Министерството на околната среда и водите. Тя настоява от ведомството да предложат мерки за защита на пчелините, на селскостопанските животни и на града от мечката. Всъщност ние изобщо не знаем дали мечката е само една или са повече, коментира Генка Тодорова.

Източник: marica.bg

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker