Лято в Свежен - юлска приказка за историята и културата на селото
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 16 Юли 2017 17:10

Лято в Свежен е насловът на празниците, които всеки уикенд на най-красивия топъл месец в годината, вървят в красивото средногорско село. Те са посветени на 30 години от обявяването на красивото средногорско село за архитектурен и исторически резерват и ще продължат през целия месец юли.Като никога досега Свежен прелива от хора от Пловдив, Карлово и София, които са с местни корени и са  се върнали в селото, за да прекарат един прекрасен месец, посветен на историята и културата на селото. В Свежен има много  туристи, гости.  И в трите юлски уикенда в Свежен се събират историци - учени по тракология, средновековна история и  Възраждане, археолози, архитекти, както и много туристи и гости. Заедно с жителите на селото те ще участват в  „Лято в Свежен”, което обещава да се превърне в незабравима  културна разходка във времето.

Фестивалът на средногорското село стартира тази събота с кратко, но очарователно тържество, което откри кметът на Свежен Христо Енков. Малко по-късно архитект Мария Каразлатева, специалист по културно наследство и устройство на териториите, в лекция представи архитектурното наследството на Свежен, което се състои от 100 къщи, обявени през 1986 година за архитектурно-исторически резерват. Сред тях са ценни образци от средновековието и Възраждането. В една от тях, отбелязана като №2 в новата карта  на резервата, се е състоял фиктивният годеж на Левски с местна девойка. Друга интересна сграда е къщата на полк. Владимир Серафимов, победителят на родопската Шипка, освободител на Родопите от турско робство.

Предстоящият уикенд в Свежен е своеобразна кулминация на празниците. Събота и неделя са посветени на Аджарската книжовна и художествена школа в развитието на българската ръкописна традиция и свеженските будители.

Вечерта ансамбъл „Розова долина” ще танцува и пее на площада на селото.

В неделя, на 16 юли, е организирана разходка до гроба на Хаджи Димитър и манастира „Рождество на Пресвета Богородица”.

Последният празничен уикенд в Свежен е посветен на раннотракийските светилища. Те ще бъдат представени в лекция на  проф. Валерия Фол на 22 юли. По същата тема ще говори и д-р Олег Константинов. Вечерта от 19,00 часа д-р Георги Мишев и неговата група ще представят  на площада тракийски  ритуали.

На следващия ден е организирана разходка до мегалитите край Свежен - Яйце на Змеицата и Олтарната маса и Слънчевата врата.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker