Христо Мутафчиев: Направихме спектакъл, за да се поклоним на Апостола
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 18 Юли 2017 06:05

Вчера Христо Мутафчиев и Веселин Плачков засадиха в Карлово дръвче в чест на Левски

Христо Мутафчиев и Веселин Плачков представят утре вечер в Карлово уникален спекатъл, посветен Васил Левски. Представлението се нарича "Разпитът" и е изграден на основата на протоколите от разпита на Апостола пред турския съд. Това е нашият поклон пред личността на Левски, заяви пред кореспондента на "Марица" Христо Мутафчиев. Понеже ние не сме художници да го нарисуваме, нито писатели да го възпеем, нашият начин да се поклоним пред Апостола е сценичният, допълни той. Идеята да създаде сценична творба от еткстовете на прокотолите от разпита на Апостола е на Васил Василев, председател на Общобългарския комитет "Васил Левски". Това бе представено в Националната художествена галерия в София преди година и половина от Веселин Плачков, Васил Михайлов, Иван Налбантов като глас, Иван Несторов, Богдан Гришев, режисьор бе Асен Шопов. Представлението бе чисто образователно. Това ме провокира, след като то вече бе извървяло своя път, аз да му да някакво продължение, сподели Христо Мутафчиев.

Мутафчиев и Плачков се спират на трите най-тежки дни от разпитите на Васил Левски. От тези текстове успяват да направят комуникация, която включва и мултимедия. Тя започва от разговора между двама души - даскала и малкия Васил, който е още дете. Учителят пита детето от къде е то, то му отговоря, че е от Карлово. Исках да покажа какво от Левски е покълнало в душата на детето, разказа актьорът.

Хиляди пъти са ме питали какво е да играеш Левски, коментира Веселин Плачков, който за трети път влиза в ролята на синеокия карловец. Гледам да стъпя на две опорни точки. Едната е, че аз съм българско момче, вече мъж, 40-годишен, с български дух. Другата е чисто актьорската, професионалната. От първия момент, когато са ме възпитавали моите родители и после , когато са ме учили моите преподаватели , знам, че като актьор нямам право, когато ми е дадена сцена, трибуна, да проповядам нещо, което е безсмислено, което би довело до негативи след себе си. Би трябвало да използваме тази сила, която ни дава сцената и изкуството, да напомняме за някои неща, да отправяме добри послания и да подхождаме отговорно, сподели Веселин Плачков.

Днес Христо Мутафчиев и Веселин Плачков засадиха дръвче в градинка на площад „Васил Левски”. Да расте голямо и под него да играят деца, пожелаха актьорите след ритуала.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker