Читалище "Васил Левски" с Наградата на Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 19 Юли 2017 18:26

Народно читалище „Васил Левски” – Карлово получи тази година Наградата на Карлово. Тя се присъжда всяка година в навечерието на 18 юли – рождената дата на Васил Левски, и по случай и празника на града. Призът е статуетка „Златната богиня на Карлово”, придружен от парична премия, която за институция е в размер на шест минимални заплати. Наградата бе връчена от кмета на общината д-р Емил Кабаиванов.

Церемонията по връчването на Наградата на Карлово се състоя на площад „20 юли” пред хиляди граждани и гости на града. Призът, отреден от специална комисия начело със заместник-кмета Антон Минев, получи председателят на читалищното настоятелство Иван Хаджийски. Наградата бе присъдена за приноса на най-голямата културна инстистуция в общината в развитието на културата.

„В сградата на читалището има много произведения на изкуството с образа на Васил Левски. Когато минавам край тях и се заглеждам в очите му, се питам живеем ли неговите завети, спазваме ли законите, равни ли сме пред тях, каква е републиката ни, такава ли, каквато той искаше да я види, заяви в емоционалното си слово Иван Хаджийски.

На същата церемония заместник-министърът на културата Румен Димитров връчи най-високото отличие на министерството „Златен век - Печат на Цар Симеон" на националния музей „Васил Левски”. Почетният знак и грамотата бяха приети от директора на музея Дора Чаушева.

Карловският комитет „Васил Левски” също награди двама изявени граждани, които имат принос за популяризиране на делото на Апостола. Единият е 18-годишният Дзаньо Минев, зрелостник на Средно училище „Христо Проданов” за постиженията му в училище и изяви, свързани с историята. Награда на комитет „Васил Левски” получи и известният художник Дечко Тодоров, който в юбилейната на Левски година навършва 70 години. Дечко Тодоров посвещава по-голяма част от творчеството си Апостола, неговите творби са сред най-добрите произведения на изкуството, посветени на великия българин. На Дечко Тодоров националния музей „Васил Левски” дължи богатата си колекция, от творби, посветени на Апостола. Голяма част от тях са дарени от големия художник от Карлово.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker