Румяна Райкова възпя Карлово в песента "Роден град"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 19 Юли 2017 18:28

Дни преди Карлово да чества 180 години от рождението на своя най-обичан син Васил Левски, музикантката Румяна Райкова-Костова написа песен в чест на Апостола. Първите и изпълнители бяха детска формация „Розова долина” към читалище „Васил Левски” в Карлово. С нея младите таланти участваха в конкурса „Песенна палитра” като се явиха в раздела за възрожденски и патриотични песни. Песента се нарича „Роден град”, Румяна написа музиката по едноименното стихотворение на леля си Милка Райкова, която има издадена стихосбирка.

За първи път създадох песен по текст, сподели пред репортера Румяна. Обикновено първо се ражда мелодията, музиката, после търся подходящ текст. Макар този път творческия процес да беше различен, и аз, и публиката смятаме, че се получи една хубава творба за Карлово – родния град на Левски, в който сме се родили и живеем и ние, разказа тя. Един от най-красивите куплети в песена е:

Що ли, роден град, така ме мамиш

С твоя въздух - хладна вечерта,

Или със Балкана ръст протегнал,

Или с розите през пролетта.

Макар да избрала за свое образование и професионална реализация компютрите и електорнните технологии, Румяна е закърмена с музиката от дете. Затова, независимо от професионалния и път, свързан с електрониката, тя посвещава на музиката голяма част от живота си. Близо 20 години, до 2015 година, е корепетитор на градския хор „Маестро Георги Атанасов”. От 2001 година е ръководител на вокално-инструменталната група за шлагерни и стари градски песни към читалището в Карлово и Военния клуб. По същото време създава вокално трио „Импресия” за шлагерни и стари градски песни. А като учител по професионална подготовка в ПГ „Ген. Владимир Заимов” в Сопот работи по проект „Театър, музика и журналистика в училище” , там ръководи и Студио М за поп музика, фолклор, рап и DJ озвучаване.

Песента „Роден град” не е единствената, която талантливата карловка е написала. Тя има поне една дузина творби. По-голямача част от тях са създадени заедно с баща и Ива Райков. Обикновено той е автор на текста, а Румяна на мелодията. Всички те са в репертоара на формациите, в които тя участва. А не малка част тях, като „Чарлстон” , получила куп награди от фестивали в Стара Загора, Петрич и Обзор, се пеят от вокални групи и формации в цялата страна.

Преди време карловската музикантка написа рок-балада, която озаглави „Изповед”. Тя е нейният бунт срещу наркотиците. След като миналата година се появи карловската група Spippers Румяна реши, че ще им я предложи и ако я харесат да я включат в своя репертоар.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker