Елитът на Филипопол се глезил на Римските терми в Хисаря
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 13 Август 2017 19:36

Археологически разкопки проучват неразкритата досега северна част от Римските терми в Хисаря. Работата на екипа на доц. д-р Митко Маджаров, директор на Археологическия музей в града, започна преди броени дни и вече разкри част от трето помещение в античния СПА комплекс. То е в най-северната част на термите и  е последното в тази част на сградата от верижно разположените зали. Зидовете му са запазени до 5 м височина. От вътрешната страна това  помещение  граничи с тапидариум,  вероятно предназначен за сухи процедури. Едва след пълното  разкриване на последното помещение  ще стане ясно каква е била неговата функция.  

Новото проучване на Римските терми се финансира основно от Министерството на културата.  За първи откакто се осъществяват археологически разкопки на този обект ведомството осигурява средствата и това е от голямо значение за нашата работа. Музеят също финансира част от дейността, заяви доц. д-р Митко Маджаров.

В екипа е и археоложката Димитринка Танчева, уредник в  музея в Хисаря. С малогабаритна техника участва местната фирма  „Мери М 2015”.  Заснемането на обекта  се осъществява от археолозите,  а  графичните реконструкции   са съвместна работа на проучвателите с  архитект Пламен Цанев.

Римските терми в Хисаря са сред най-атрактивните антични обекти  у нас. В продължение на 25 години техните проучвания се осъществяват от доц. Митко Маджаров.  

Засега са документирани два строителни периода при изграждането на термите. Строителството е започнало  в средата на втори век. От началото баните са изпълнявали ролята и на светилище на нимфите. Находките и останките на сградите са  убедително доказателство за това. По-късно  за   кратък период от време  тук е извършено дострояване и разширяване на термите, като са били изградени три нови верижно разположени помещения.

От тях са разкрити един калдариум - мокро помещение с басейн, тапидариум - сухо помещение, и третото, което се  разкрива  в момента и ще се установява негова функция.

Римските терми в Хисаря  са най-големият балнеолечебен и СПА комплекс на Балканите  в античността. Той е и най-известният, най-посещаваният  и най-луксозният в онази епоха, твърди изследователят им доц. д-р Митко Маджаров. Термите в Хисаря  са построени  в императорското владение, наричано Augustae, още през  135-136 година по времето на император Хадриан.

Мястото е  било с особен статут, подчинено пряко на императора, а  при това положение и построяването на такъв голям обект върху минералните извори е било естествено.

Основно жителите на древния Филипопол са били посетители на  термите и светилището на нимфите, изградено в тях , коментира доц. Митко Маджаров. Археологическите находки показват и  че тук са идвали на лечение граждани от всички краища на обширната римска империя.

През последните  три години в Римските терми  бяха открити ценни предмети, които хвърлят нова светлина върху  живота  около хисарските минерални извори през античността. Сред  тях особено важни  са   две оброчни плочи, посветени  на нимфите.

Находките  се датират в  средата на втори век. Едната от оброчните плочи е посветена на нимфите, покровителки на дърветата. В тази плоча е интересно името на посветителя, той се е казвал Север, син на Амоний. Името Амоний се появява след походите на Александър в Египет, по-точно  след посещението му при оракула в Александрия,  когато той  се обявява за бог Амон.

Така името Амон, Амоний, влиза в обращение в цялата империя. Твърде вероятно е този Север, син на Амоний, да е наследник на някой преселник от източните римски провинции, заселил се във Филипопол. Археологическата наука разполага с неоспорими данни за такива заселници във Филипопол още от средата на I век. От досега намерените в Хисаря оброчни плочки с посвещение на трите нимфи тази е единствената, в която тези божества са определени като покровителки на дърветата. 

"При разкопките  преди две години, когато прочиствахме канализационната система на термите,  открихме няколко монети. Повечето от тях са провинциални монети от Филипопол. Това също показва връзката между  големия античен град и това място, наречено „аугусте“, т.е. императорско владение", допълва доц. Митко Маджаров. 

През края на III в. император Диоклециан основава на мястото на императорското владение град с името Диоклецианополис.  Термите вече са били разширени и на запад, за да се превърнат през средата на IV в. в един от най-големите балнео- и СПА комплекси в римската империя. Този СПА комплекс се свързва с близко разположената до него голяма постройка - резиденция, в която през края на III и началото на IV век са отсядали важни особи. Към комплекса принадлежи и римският амфитеатър, построен в края на III в. 

Римските терми са  една от най-интересните туристически атракции у нас.  Те са в сърцето на  гр. Хисаря в центъра на парк „Момина сълза”, между  едноименната колонада с чешма с минерална вода и водопийния павилион,  в най-красивата част на парка.  Около  внушителната антична сграда, разкрита  в голяма степен, постоянно има посетители.

Туристите  влизат да разглеждат и да се любуват на римските бани и отвътре. В момента успоредно с проучването на северната част на Римските терми се  почистват и разкритите в калдаруима басейни. Два от тях, които могат да се оприличат на джакузи, са пълни с топла минерална вода. В момента се подготвя и третият, най-големият басейн.

След борени дни той също ще блесне пълен с целебна вода.  Туристите често плискат ръцете си с тази вода. Съществува поверие, че който се докосне до минералната вода в римските басейни, ще се сбъднат мечтите му, а хвърлената монета в тях ще го върне отново на това прекрасно място. 

Един от чучурите на малките басейни вече е украсен с копие на мраморната лъвска глава, открита неотдавна тук. В скоро в термите ще бъде монтирано и копие на оброчната плочка на трите нимфи, до която всеки един от посетителите ще може да се докосне за здраве.

Водоснабдяването  и канализацията на термите са  много интересно, сложно и в същото време добре запазено съоръжение, което е част от експонирания комплекс, обяснява доц. Маджаров. Посетителите могат да проследят пътя на минералната вода от извора, през античния водопровод и басейните, към отточните канали. /Марица.бг

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker