Десегодишни момичета плетат дантела в Калофер
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 17 Август 2017 05:07

Десетгодишни момичета се записаха в лятната школа по калоферска дантела, основана преди две години от дизайнерката Деляна Пеева.  Те бяха и сред групата плетачки, които демонстрираха как се изработва финото плетиво по време на тазгодишния Празник на калоферската дантела.

Деляна Пеева е  калоферска снаха, живее и работи в София и чужбина, но всяко лято се връща в града на бялата дантела, за да  организира  безплатни курсове и да предаде уменията си, наследени от свекърва си, на девойките от Калофер.

Традицията не е само преклонение пред пепелта на миналото, тя е и предаване на огъня, припомни думите на композитора Густав Малер  преди време Деляна и сложи началото на лятната школа по калоферска дантела.

Това лято нейни ученички са  десетгодишните  Андрея  Петрова и  Сияна Иванова Найденова  и единадесетгодишните  Веси Чонков, Сияна Георгиева и Мария Магдалена Славова.  Дъщерята на Деляна Пеева - Дени и манекенката Катя Василева, които са студентки, също ще подкрепят демонстрацията на плетене на дантела на днешния празник.

Празникът на калоферската дантела „Бяла магия” бе основан през 2000 година в рамките на проекта "Феникс Идея Център", разработен и осъществен от Деляна Пеева. Оттогава той е  част от културния календар на Калофер и се организира от кметството, читалището и музей „Христо Ботев” .

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker