Баня събра хандбалните герои от 1993 година
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 17 Август 2017 18:46

Хандбалистите на Баня от легендарния отбор на Агротехника (Карлово), първият отбор от село, състезавал се в "А" РХГ, се срещнаха в един от големите центрове на този спорт в България в миналото.
Инициатор на срещата стана

 

габровецът Митко Пенчев, голмайстор на страната и Европа за 1993 г., който в това време игра в Баня. От тук той заигра в Хърватия, една от хандбалните страни в света, след това замина за Германия.

Освен Пенчев на срещата бяха още: Нено Ненов, Петър Танев, Таньо Танев, Ненко Калакунов, Димитър Кодинов, Васил и Стойко Паневи, Делчо Башлийски, Димитър Механджийски, Иван Атанасов, Иван Маринов, Стойко Ганчозов, Димитър Гичев и Тимуш Шатров.

В отбора тогава игра и националът Милко Митов, който вече не е между живите.

Агротехника бе в "А" група в продължение на пет сезона (1992-1996 г.). Отборът бе изграден от състезатели, израснали в Баня, ръководени от треньора Нено Ненов. Най-доброто класиране бе седмо място (от 12 състава) в първенството за 1993 г.

Тогава стегнатият тим раздели третото място с ЦСКА в турнира за Купата на България. При дебюта в "А" група през 1992 г. и за 1994 г., Агротехника зае осмо място, през 1995 бе десети, а през 1996 г.- 12-и, когато изпадна от групата.

Сега в Баня витаят само спомените за големия хандбал, който развиваше сегашното градче на всички нива.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker