И Калофер скочи срещу новите цени на водата
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 19 Септември 2017 18:11

Калоферци се разбунтуваха срещу новата цена водата, която влезе в сила от  1 юни. Вече стартира местната гражданска инициатива с комитет  от пет човека начело с Наньо Чолпанов, пише в. "Марица". В средата на август бе организирана подписката, която приключи в петък, а вчера писмото с предложенията и подписите бе изпратено до областния

 

управител Здравко Димитров, който е председател на Асоциацията по ВиК - Пловдив. В подписката гражданите на Калофер настояват  за цялостен подход при решаване на проблемите с водоснабдяването на града.

Както „Марица” писа, срещу новата цена на водата се обявиха и жителите на Клисура. През август ще излязоха на протест, а в края на септември ще блокират подбалканските пътища - шосето и жп линията София-Бургас.

"Ние категорично не сме съгласни с увеличение цената на питейната вода от 0,91 лв. на 1,43 лв. за 1 куб. м, считано от 1.06.2017 г.", заявиха жителите на Калофер. Водоснабдяването на града  е гравитачно, което е значително по-евтино от помпеното водоснабдяване. Няма пречиствателна станция за питейната вода. Във високите части на града водата постоянно недостига. На нас, жителите на Калофер, никой не пожела да обясни кое налага това увеличение на цената, още повече, че водата за питейни нужди е с много лошо качество - мирише на тиня, има недопустими чужди частици и авариите по водопровода са постоянни. Години наред няма никакви инвестиции по водопроводната мрежа в града и никакви гаранции, че и в бъдеще ще се направи каквото и да било в това отношение, заяви Наньо Чолпалов, председател на инициативния комитет. Пренебрежително е отношението на държавните органи - Асоциацията по ВиК - Пловдив, ВиК ЕООД - Карлово, Комисията за енергийно и водно регулиране - София. Без каквото и да било обществено обсъждане те пристъпиха към увеличение на цената на водата, при същото качество и без гаранции за бъдещи инвестиции, категорични са жителите на Калофер.

Те настояват за запазване на цената от  0.91 лв. за 1 куб. метър питейна вода, както и за решаване на проблемите с качеството на водата. То трябва да отговаря на съответните директиви, стандарти и наредби, категорични са гражданите на Калофер.

Ние искаме още пълен анализ на питейната вода, направен от оторизирана лаборатория с взети проби, както от водоизточника - „Паниците”, така и от чешми в града, посочени от инициативния комитет. Смятаме, че населението, чрез кметство на Калофер трябва да бъде запознато с резултатите от анализа на водата, който се прави регулярно.

Един от големите проблеми във водоснабдяването са честите аварии и ремонти по водопровода, а за плановите ремонти настояваме предварително да бъдат  уведомявани гражданите, заявиха калоферци. Те искат да бъдат запознати с инвестиционните намерения на ВиК  - Пловдив ЕООД, отнасящи се до водопроводната мрежа - конкретни дейности, капиталови разходи и срокове. Едно от най-важните мероприятия според тях трябва да бъде построяване на пречиствателна станция за питейната вода.

Вчера предложението за запазване на цената на питейната вода в Калофер бе изпратено до Комисията за енергийно и водно регулиране в София, до Асоциацията по ВиК - Пловдив, до водното дружеството, както и до комисията за защита на потребителите.

В средата на август жителите на Клисура заявиха, че няма да плащат сметките си за потребление на вода. Причината е неоправданото  поскъпване.  Тогава 150 граждани излязоха на площада, те носеха плакати с надписи:  „Водата на Клисура е Божи дар”, „Ще имаме новата цена на водата, а на трапезата един хляб по-малко”.

В Клисура живеем няколкостотин човека, предимно пенсионери с минимална пенсия. Всяка стотинка ни е скъпа. Сега сметките ни за вода ще станат двойни, заявиха пенсионери по време на протеста през август. /marica.bg/

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker