Животът на руския парапланерист, който се разби край Сопот, е в опасност
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 18 Септември 2017 23:25

Руският парапланерист, който пострада тежко вчера край лифта в Сопот, е с опасност за живота, стана ясно тази сутрин. Мъжът бе опериран спешно в болница "Света Анна" в София, до където бе транспортиран с хеликоптер вчера около 17.00 часа.

Парапланеристът е с много травми, това е един от случаите на пострадал пилот с много тежки наранявания, коментираха спасителите. В спасяването руснака участваха шестима спасители, групата бе сформирана светкавично.

Инцидентът е станал около 13.50 часа само на десетина метра от площадката, от която излитат парапланеристите. Тя се намира на няколко метра от междинна станция на лифта Сопот- хижа "Незабравка".  Мъжът е успял да се издигне само на десетина метра, след което парапланерът му се е свил и се завъртял  обратно към планината. Пилотът се е забил в скалите с около 70 километра в час, след което паднал по скалистия склон.

Отрядът по планинско спасяване е бил на мястото на инцидента в 15.30 часа. Планинските спасители са преценили, че травмите са  много тежки - двата крака на парапланериста са били строшени, както и ребрата и гръбначния стълб.

На постарадалия е била оказана първа помощ, с той е бил изнесен с вакуум матрак на около километър от мястото на инцидента. Около 16.30 часа медицински екип го е настанил в хеликоптера, мъжът е бил транспортиран до болница "Света Анна" в София.

Постарадалият пилот е от Иркутск. Той е бил  в Сопот, което е едно о най-предпочитаните места за летене от парапланеристите, с група   от  Русия. Мъжът не е бил много опитен пилот. Макар южните склонове на Стара планина край Сопот да са много подходящи за излитане, тук има особени въздушни течения, които се формират от пропастите и ждрелата на реките. Ако пилотът не ги познава добре, може да загуби управление на крилото, коментираха след инцидента планинските спасители./marica.bg/

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker