В Ермитажа Евгени Димов хвана сабите на руските императори
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 17 Октомври 2017 15:47

Майстор Евгени Димов от Сопот, ненадминат досега у нас в украсата на оръжие,   докосна с ръцете си оръжията на императори и крале, управлявали империите си  в различни периоди между 16. и края на 19. век.  Безценните  предмети се съхраняват в хранилищата на  Ермитажа в Санкт Петербург.  Българският майстор  получи покана да участва в  „стажировка”  на тема хладно оръжие, която световният музей организира за членове на творческия съюз „Гильдия  мастеров оружейников”.

Той бе единственият чужденец, поканен от организацията на руските майстори, да влезе в сърцето на Ермитажа и заедно с тях да изучава стиловете, техниките, технологиите, чрез които са създадени тези произведения.  Заниманията на  групата от 14 световноизвестни майстори на художествено украсени ножове  бяха в рамките на седмица.     

Годишно Ермитажът организира почти цяла дузина стажировки - по живопис, скулптура, реставрация на стари  фотографии. Аз бях поканен специално за оръжейно-ювелирна стажировка, разказа майсторът от Сопот. Поканата бе от  „Гильдия мастеров оружейников” от квотата, която те имат за този вид занимания в Ермитажа.

"Гилдията  е творчески кръг в Русия, в него участват най-добрите майстори на украсено оръжие от различни региони на Русия на тема  художествено хладно оръжие. Всъщност това са най-големите майстори в света", сподели Евгени Димов.

"Влязохме в хранилищата на музея - ако неговите експозиции са необятни, то всяко от хранилищата е отделна безкрайна вселена. В експозициите всеки от императорите на Русия е представен с  няколко негови вещи. А в хранилището се пази всичко. Ние  бяхме допуснати да влезем там, имахме възможност за пряк достъп до експонатите и това бе едно от най-ценните неща по време на стажировката. Разбира се, пипането е задължително с бели ръкавици. През цялото време музейните  специалисти бяха на наше разположение,  те предоставят цялата информация, с която разполагат. А да  разглеждаш от близо, да пипнеш тези експонати и да се запознаеш как е направен всеки от тях, с каква техника, от какви материали, да получиш цялата информация за него заедно с обяснения и  на изображенията - това са безценни уроци за всеки, който се е посветил на този занаят. Специалисти коментираха   стиловете и школите на отделните произведения, епохите в които са създадени. Става въпрос за произведения, които са висш пилотаж в занаята, много от тях са чисто изкуство", разказа Евгени Димов.

Руската школа за художествена  украса на нож и на оръжие се отличава от всички останали школи в Европа и в света, обяснява той. Там също се използват техники като  инкрустации, гравюра, дърворезба, но има произведения, които са по-скоро чист арт.

"Вече близо две десетилетия след създаването на „Гильдия мастеров оружеников” в творческите кръгове на  Русия се води дискусия дали украсата на оръжие е занаят или изкуство", допълва Евгени. 

"Като част от програмата на стажировката  посещавахме ателиетата на майстори, на студенти от Художествената академия. Това обикновено ставаше в края на работния ден. Видях ателиета пълни с млади хора, които вглъбено работят до късно вечер, изцяло отдадени на това, което създават. Изключителна атмосфера", казва той. 

"Живях една седмица на Невски проспект, разхождахме се по Болшая Морская - улицата, където са били няколко от ателиетата  и къщите на големите майстори, като Фаберже например. Общувах с майстори от световна величина, които познавам от години от интернет, а сега на живо говорихме и се учихме заедно. Дойдох си с нови идеи. На първо време те са за това как да продължи сътрудничеството ни с големите руски майстори, които са мои приятели", споделя майстор Евгени Димов. /Марица.бг

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker