Параклис светиня в Клисура отвори за поклонници и туристи
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 21 Ноември 2017 15:53

Параклисът „Свети Архангел Михаил” в Клисура, където са събрани костите на част от избитите по време на Априлското въстание клисурци, отново отвори врати както за християни и миряни, така и за туристи. Светинята на градчето вече е място и за поклонение, и за посещение от туристи. Параклисът бе спасен и изваден от руините от доброволци от градчето и със съдействието на кметицата Генка Тодорова.  

А преди броени дни за първи от 20 г. насам камбаната на старата църква „Свети Никола” в Клисура, която обявила Априлското въстание, огласи с празничен звън  градчето. Той събра в малкия храм за тържествена света литургия клисурци. Тя бе отслужена от отец Явор, който обгрижва действащата църква в Клисура.  

Параклисът „Свети Архангел Михаил” в двора на опожарената църква „Свети Никола” пази костите на част от гражданите на Клисура, избити по време на Априлското въстание през 1876 година. През последните 20-ина години обаче малкият храм  и останките от църквата се оказаха лишени от полагащата им се почит. Но през цялото време жители на градчето се опитваха сами да поддържат обекта, главно с доброволчески сили. Бившият кмет Борис Спиров положи първите грижи за старата църква и параклиса. След него кметицата Геца Стефанова и доброволци поставиха мраморен под на криптата. Двама ентусиасти направили костница и събрали костите на избитите клисурци, сред тях имало и двумесечни бебета и бебета и 90-годишни старци.

Доброволчески инициативи преди тазгодишните чествания на Априлското въстание спасиха покрива на параклиса, освежиха стените му, почистиха дърворезбата на иконостаса. Изоставеният двор на старата църква бе почистен от храсти и самонастанили се дървета.

Следващата кампания най-вероятно е рано напролет. Тогава ще потърсим възможност да сменим изцяло дървената конструкция на параклиса и да реставрираме иконите, сподели Генка Тодорова.

Източник в. Марица, Цветана ГЕОРГИЕВА

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker