Деян Дойнов: Заварихме община с огромни дългове, вече вървим към възход
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 21 Ноември 2017 16:13

Изминаха две години от този мандат на местната власт. Какво се случи в общините и населените места за този период? Каква е равносметката, питаме кметовете. Ето как отговаря на тези въпроси кметът на Сопот Деян Дойнов пред екип на сайта actualno.com.

 

- Г-н Дойнов, каква община заварихте и каква е сега община Сопот?

- Заварих община

 

в изключително тежко и трудно финансово-икономическо положение, да не кажа, че община почти нямаше. Бяха ми необходими много усилия, много нерви, много напрежение.

 

Защо употребихте израза "община почти нямаше", какво значи това?

Защото заварих задължения два пъти по-големи от бюджета й. Бюджетът на община Сопот е 5,3 млн. лв. Аз поех общината с близо 12 милиона лева задължения, със запорирани сметки, с описано имущество, даже с продаден кметски стол. Влязох в един празен кабинет, без никой да ми предаде нищо. Две години ми бяха необходими да отгатвам кое къде се намира. Да не говорим за куп безчинства. Нито имаше кой да ти каже колко дела се водят срещу общината, колко дела води общината. Нищо. Пълна мъгла.

- Казвате, че е нямало кметски стол, а документация имаше ли?

- И документация липсваше. Една част намерихме, друга и до ден днешен я няма. Документи са били унищожавани. Това беше в началото. Но сега вече на общината се гледа с друго око. В Сопот вече не се говори за разпродажба на общинско имущество. Сега вече е оня Сопот - градът на Вазов, на Вазовските заводи.

И какво направихте, за да промените негативната в позитивна тенденция?

- За по-голяма яснота ще Ви кажа, че когато моите предшественици са поели общината преди 14 години, е била с 2 млн. свежа пара при разделителния план с община Карлово. Тези 2 милиона са взели от ВМЗ. За 12 години - три мандата, общината е била доведена до пълен крах. Аз трябваше да връщам дългове, да стабилизирам общината. 2016-та за година за мен и екипа ми беше годината на оцеляването, 2017-та е годината на стабилизирането. Догодина - 2018-та, ще бъде годината на възхода. Община Сопот е вече в друго измерение. Тя е стабилна, оздравена, с множество придобивки за тези две години. Със сигурност нещо може и да сме пропуснали, но сега е средата на мандата. Остават още две години, в които ще наваксаме загубеното през всички тези 12 години.

Само със затваряне на кранчета ли сте успели да я стабилизирате или с помощ от държавата?

 

Източник: Actualno.com

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker