Какво направиха заедно Елена от Пловдив и Андон от Клисура
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 12 Януари 2018 16:06

Елена е богата наследница на една от заможните пловдивски фамилии в началото на ХIX век и внучка на чорбаджи Вълко Ракаджи. Той е индустриалец и дарител, а корените му са от Клисура. От пожълтяла сватбена фотография гледат Елена Ракаджи и Андон Станев.

Ала това е само началото на общия им път. Двамата учредяват фондация и даряват на Клисура безплатна трапезария за хранене на учениците в града. Андон Станев прави много и за родния град на Елена - Пловдив, където през 1891 г. създава винарска изба "Извор", а по-късно и лозарска кооперация „Гранит“. Отличен със 6 почетни дипломи и 14 медала, като производител на вина, той стига до Международната винарска изложба в Ница, където е член на журито.

През 1917 г. германците искали да изкупят тютюневата ни индустрия. Тогава Андон Станев е сред инициаторите на акционерно дружество, готово да брани интересите на българите. Така възниква Тютюнева банка „Пловдив" на улица „Гладстон" там, където днес е Дом на културата „Борис Христов“. А след това банката постепенно преминава в Тютюнева фабрика „Левски".

Името на Андон Станев обаче е свързано с още една местна банка - той е съосновател и първи председател на управителния съвет на Пловдивската Популярна банка в периода 1913-1920 г. И днес малко след входа на банката, може да се види възпоменателна плоча с името му.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker