В Сопот почетоха освободителя ген. Павел Карцов
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 13 Януари 2018 17:37

Паметна плоча в чест на освободителя на Стремската долина Павел П. Карцов откриха днес в Сопот кметът на  общината Деян Дойнов и председателят на Общинския съвет Мариана Кацарова. Паметният знак е поставен в западния край на града, където

 

преди 140 години сопотненци са посрещнали руския отряд. Преди десетилетия на на това място е имало паметна плоча, която обаче през годините била съсипана и мястото забравено.Тържеството събра десетки жители на Сопот и Анево.

 

 

В церемонията участва почетен караул на родолюбивото сдружение "Хайдути", както и група деца и ученици. Архиерейският наместник на Карловска духовна духовна околия отец Марко Тодоров.

Директорът на къща-музей "Иван Вазов" Борислава Петрова припомни какво се е случило в Сопот и долината в месеците и дните

преди Освобождението.

"Като преодолява огромни трудности, на 8 януари 1878г.Средният отряд , начело с ген. Карцов успява да се спусне в Стремската долина, турските части са отблъснати при село Кърнаре. На 12 януари по посока на Сопот и Карлово са изпратени войски, които да разузнаят положението и да прочистят пътя към Калофер от башибозуци и черкези(наемната войска на Османската империя).

През това време ген.Павел Карцов се отправя към Сопот.Развалините, които се откриват пред руските войски, им правят потресаващо впечатление.Ген. Карцов възкликва : „Трудно е да си представи човек какво са направили турците от него.Сега Сопот с двете си разрушени църкви представляваше площад от обгорели развалини, в които не е останал камък върху камък", припомни Борислава Петрова.

 

В чест на 140 години от Освобождението в Сопот ще бъде изграден паметник на неговия освободител ген. Павел Карцов, заяви кметът Деян Дойнов. Монументът ще изобразява руския генерал на кон, каза още той.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker