За два дни деца от Карлово и Калофер стават киберскаути
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 06 Март 2018 15:50

Двадесет и четири деца от Карлово и Калофер стават кибер скаути.  Днес  IT специалисти започнаха да обучават  учениците.  Това съобщи инж. Вълко Станев,  председател на Центъра по правата на човека „Васил Левски” в Карлово. Учениците са в пети клас,  те са от карловските училища  „Св. св. Кирил и Методий”, СУ „Васил Левски” и СУ „Христо Проданов”.  Децата  ще бъдат обучени как безопасно да сърфират в интернет. 

Всяко дете вече влиза в мрежата  - най-напред за да се позабавлява с игри, после да споделя  с приятели в социалните мрежи. Много от малчуганите търсят и помощ при подготовка на уроците. Но не е тайна за никого, че интернет не е безопасно място, особено за децата, коментира Вълко Станев.

Учениците, които ще се обучават,  са разпределени в четири групи по  шест човека.

Заниманията, които започват днес,  ще се провеждат по проект на Центъра по правата на човека в Карлово и Националния център за безопасен интернет в София.

В програмата за обучение на кибер скаути са включени и учители от четирите училища. Те ще бъдат запознати с опасностите, които дебнат децата в интернет. Специални часове са посветени и на прилагането на метода „връстници  обучават връстници”, както и от подкрепата от която се нуждаят децата.

Вторият етап на обучението предвижда момчетата и момичетата, които вече са обучени кибер скаути, да предадат своите умения на съучениците. Проектът обхваща и други общини в България. На финала организаторите предвиждат най-добрите кибер скаути да проведат състезание, което ще излъчи най-добрия тим.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker