Паметникът на ракетчика ще е висок 4.5 метра
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 12 Март 2018 17:53

В Карлово започва изграждането на паметник на ракетчика. Това е първият вторият военен паметник в региона през последните десетилетия, след изграждането на монумент на жертвите на тероризма през 2005 година.  Инициативата е на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Карлово.

Паметникът на ракетчика ще напомня за двете поделения край

 

Марино поле  - 56-та ракетна бригада и 129-та Подвижна ракетно-техническа база, както и за и хилядите военнослужещи и войници, които са работили и служили там.

Първата копка бе направена днес, тя бе съпроводена с военна церемония с участието на духовия оркестър на 61-ва Стрямска бригада и представителна рота. Заместник-областният управител на Пловдивска област Димитър Керин  спази ритуала и разби бутилка шампанско .

В ритуала участваха председателят на ОбО на СОСЗР полк. о.3. Антон Мерудийски, полк. Христо Симеонов заместник-председател на  СОСЗР, кметът на Карлово Емил Кабаиванов и на Сопот Деян Дойнов,  заместник управителят  на Пловдивска област  Димитър Керин, Станимир Христов – началник щаб на 61-ва Стрямска бригада,  както и десетки бивши военнослужещи  и войници от ракетните поделения в Марино поле. Инициаторите планират монументът на бъде завършен до края на тази година.

Той ще е висок около 4,5 м. Паметникът ще изобразява ракета, поставена на четирираменна железобетонна конструкция.



Изграждането на паметника започва със средства, събрани от дарения. Кампанията стартира малко след като бе взето решение за монументаq разказва marica.bg.  В нея се включиха основно бившите офицери, сержанти и войници, служили в 56-та Ракетна бригада и 129-та  Подвижна ракетно-техническа  база в Марино поле, както и спонсори от Карлово и страната. Най-голямото дарение от бившите ракетчици в размер на 1000 лева  е от ген. Ангел Марин, вицепрезидент на Република България в продължение на два мандата. Той е служил  като офицер  9 г. в 129-а Подвижна ракетно-техническа база в Марино поле.

Изготвянето на проект на паметника бе подкрепено от почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов със сума от 5000 лева. За каузата Гергов бе привлечен  от  Пламен Славов, народен представител   в 42-рото   Народно събрание, който е служил  като войник в 56-а Ракетна бригада.

Инициаторите очакват да получат финансова подкрепа и от Министерството на отбраната.

Двете ракетни поделения в Марино поле са мощният военен щит на България от 1961 г. до 1998 г. В 56-а Ракетна бригада и 129-та Подвижна ракетно-техническа база се е извършвала подготовка за изстрелване на оперативно-тактическа ракета с ядрена бойна глава. Ракетите са имали обсег на действие поне 300 км и могли да постигнат цели в Егейско море и Босфора, припомня о. з. м-р Стефан Груев.

Подготовката на военнослужещите е включвала и реален пуск на ракета  на полигона Капустин яр в бившия Съветски съюз. Дългите влакови композициитс техниката, офицерите, сержантите и войниците, които са участвали в тези учения,  са пътували от Карлово до степите край Волгоград между 10 и 14 дни.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker