Световна седмица на парите: Ученици правят копия на антични монети
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 20 Март 2018 14:37

Ученици от СУ „Васил Левски” и СУ”Христо Проданов” участваха в инициативата „Световна седмица на парите”


За втори път в България се отбелязва Световна седмица на парите по европейски проект, организиран от Джуниър Ачийвмънт. Община Карлово, която миналата година подписа договор за сътрудничество с организацията също се включи в инициативата. Темата тази година е „Въпросите за парите са важни”.
В Исторически музей Карлово учениците от двете училища – СУ „Васил Левски” и СУ „Христо Проданов”

 

бяха запознати с богатия нумизматичен фонд на музея. Мария Деянова, директор на Исторически музей представи на учениците - историята за сеченето на монетите в българските земи и с монетите открити на територията на Стремската долина. С тази информация учениците придобиха представа за икономическото развитие на Карловския регион, за стойността на монетите и значението им в древността и за последващото развитие на икономиката.
„....... Тези познания ще можете да ги приложите и в съвремието и да се ориентирате в тази по-практична сфера, каквато са финансите и тяхното правилно управление” – завърши лекцията си директорът на Исторически музей Карлово.


Бе проведена и образователна лекция, под формата на игра, в която учениците разпознаваха монети и банкноти, извличаха информация за тях и се ориентираха и оценяваха стойността им.

Целта бе учениците да добият финансова грамотност, да се ориентират правилно в управлението на финансите, както и с практическото им приложение.

Участници в инициативата бяха учениците от СУ „Христо Проданов”  - VІІІ „а” клас иновативна паралелка „Предприемачество” с преподаватели Янка Минева, Цветанка Златанова и Мария Петрова, а от СУ” Васил Левски” учебните компании „Калиопа” и „ ДЕНК” с ръководител Спаска Бистрашка.


На инициативата присъстваха представител на „Райфайзен Банк” клон Карлово и Иван Лапатарев директор „Уникредит Банк” клон Карлово.

Те поздравиха учениците с инициативата, разказаха защо парите са важни и младежите трябва да получават знания, за да изградят своите умения и да могат да вземат правилни решения през живота си.


 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker