Започна спешен ремонт на покрива на Куршум джамия
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 19 Април 2018 15:51

Неотложен авариен ремонт на част от покрива на бившият храм Куршум джамия започна община Карлово. Дейностите са по покрива на преддверието. Носещата дървена конструкция бе остаряла и опасна, а няколко квадратни метра от източната част висяха заплашително над зелената площ.

Сградата е паметник на културата от местно значение, затова общината

уведоми за този ремонт Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство. Покривът на преддверието ще бъде поправен до няколко дни.

 

От година обаче общината настоява за решение на Министерството на културата, с което да обяви Куршум джамия за паметник на културата от национално значение, припомни Карагенски.

Общината има виждания за развитието на тази сграда като културен и духовен център на региона .

Ние сме готови веднага да започнем изготвянето на проект за Куршум джамия като културен център, в който да намери място част от богата история на региона, включително и показването на ценни археологически находки, открити в Стремската долина при археологически проувания. Но за да получи такъв проект финансиране от различни източници – програми на Европейския съюз или други европейски или национални институции трябва той да е паметник на културата от национално значение.

Още в началото на юни 2017 година общината подаде необходимите документи. Но тогава досега няма движение по тези документи, заяви заместник-кметът. Според него колкото по-бързо Куршум джамия получи статут на паметник на културата от национално значение, толкова по-скоро и с по-големи шансове сградата ще стане част от културния живот на региона.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker