Вандали рушат парк "Здраве" в Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 19 Април 2018 15:59

Пейки, беседки и предупредителни табели в карловския парк „Здраве”  са обект на тийнеджърски вандализъм.  „Авторите” на тези прояви са оставили своите имена, адреси и номерата  на телефоните си. За това алармираха пред „Марица” граждани на Карлово. В същото време Илия Петков публикува в профила си във Фейсбук снимки  от  парка и свой коментар.

„Парк "Здраве"... Голяма част от карловци не заслужават и малкото, което е направено за тях. Вандалите са тийнейджъри, това е ясно. Родителите им...без коментар. А охраната е спала някъде” , написа Илия Петков.

Постът му предизвика истински дебат в мрежата. Участниците в него изразяват искрено недоволство от вандалщините като насочват упреци към родителите на тийнейджърите, изписали със свастики и вулгарни изрази пейките в парка, към охранителите на общината, които не пазят общинското имущество. Те призовават за глоби и по-строги мерки срещу нарушителите. Ето и част от коментарите и снимките от парк „Здраве” в Карлово.

Парк „Здраве” бе изграден по проект на община Карлово, финансиран от Оперативна програма Регионално развитие през 2013-2014 година за 5 000 000 лева.

Изоставената и загиващата борова горичка в двора на болницата бе преобразена, бяха премахнати стари и изсъхнали  дървета, запазени бяха здравите, бяха засадени млади фиданки. Красиви алеи за пешеходци и велосипедисти, беседки, детски площадки и фонтани  създадоха любимо място за отдих на карловци.

Паркът има ограда и три входа, които се отварят сутрин в 6.00 часа и се заключват вечер в 21.00 часа през зимата и в 22.00 часа през лятото. Четири камери за видеонаблюдение следят какво става в парка. Охранители на всеки час обикалят зелената територия и проверяват изправността на съоръженията, контролират, следят,  информира Дечко Керезов, началник на звено „Общинска самоохрана” към община Карлово.

Но това е парк, в който хората идват да си отпочинат, да останат насаме със себе си или с приятел, да се насладят на красотата и зеленината. Ние виждаме „следите”, които тийнейджърите оставят по пейките и беседките. Но не можем, и не е редно до всеки от тях да поставим охрана. Имали сме многократни разговори с полицията.

Тъй като очевидно нарушители са малолетни или непълнолетни, те също не могат предприемат мерки, коментира Дечко Керезов. Той призова родителите и семейството също да поемат своята част от възпитанието на децата и младежите.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker