80 войводи - пазители на българщината се събират в Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 20 Април 2018 17:33

Патриотичното сдружение "Пазители на българщината" избра за първата си Войводска среща за 2018 година родния град на Апостола на Свободата. На 21 април, събота, в Карлово ще си дадат среща съвременните български войводи, които вече четири години следват своите лични и общи каузи "на ползу роду". Сдружението е

 

учредено през 2014 година и в него участват близо 80 български войводи - почетни или действащи заедно със своите чети. Всички те са изявени лидери в различни области на обществения живот и бизнеса, но отделят време и средства за идеите и задачите на сдружението. В Карлово те ще проведат първото си за годината общо събрание, на което ще обсъдят следващите стъпки по своята дългосрочна обща кауза, чието изпълнение трябва да приключи в края на настоящата година.на

 

„Воеводска среща 2018“ ще се състои на 21 април, град Карлово. Ето програмата:

В 14.00 – 14.15 ч. – Посрещане от местното население пред Исторически музей Карлово

14.15 – 14.25 ч. – Фолклорен поздрав от местен самодеен състав

14.30 – 17.30 ч. – Исторически музей Карлово - Общо събрание на сдружение „Пазители на българщината“

17.30 – 18.00 ч. – Официално приветствие на воеводите от кмета на град Карлово – д-р Емил Кабаиванов и разглеждане на Историческия музей с беседа и екскурзовод

18.30 ч. – Поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски

 


"Пазители на българщината" е инициатор на националната кампания, посветена на 1300 годишнината от победата на войските на кан Тервел над арабите при Константинопол, която спира нахлуването им в Европа. Тази обща кауза сдружението развива активно от 2016 година. Като първа стъпка са отпечатани брошури, които се разпространяват безплатно и разказват за делото и приноса на кан Тервел в запазването на европейската цивилизация чрез тази безапелационна военна победа през 718 година.

Войводите от сдружение "Пазители на българщината" работят и по свои годишни или дългосрочно поети общественозначими лични каузи, които осъществяват със собствени средства и време и отчитат пред сдружението.

Сдружението се ръководи от Управителен съвет, чийто председател е Христо Ив. Димитров - създател и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл "Българе".

Карлово е сред градовете, представени в сдружението със своя чета. Тя, съвсем естествено, носи името на Васил Левски, а неин войвода е Андон Андонов.

Членовете на "Пазителите" лесно могат да бъдат разпознати - според изискването на техния устав, които те строго спазват, на всички свои мероприятия, както и на важни обществени събития, те са облечени във войводски дрехи, четническа или военна униформа, както и с български народни носии. Не само пазят традициите, но и заразяват с българщина чрез личния си пример.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker