Първата восъчна фигура на Царица на розите извая Димитър Бакърджиев
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 22 Май 2018 13:55

Фигурата е на 17-годишната Христина Караколева и е експонирана в Историческия музей в града

Скулптор извая Царица на розите от восък. Фигурата, достойна за Музея на мадам Тюсо, е дело на Димитър Бакърджиев от Карлово и изобразява 17-годишната Христина Караколева, която се увенча с короната за Празника на розите през 2017 година. Приликата с

модела е поразителна, а позата и съответства на момента, в който тя поздравява гражданите по време на празника. В ръката си държи статуетка – също дело на Димитър Бакърджиев.

За художника изработването на восъчна фигура на Царица на розите е отдавна замислен проект като част от бъдеща поредица, чието начало поставя със статуята на Христина Караколева. Според Димитър Бакърджиев един музей на Царицата на розите, който може да бъде изграден в Карлово, е най-естественото продължение на честването на маслодайната роза като символ на Карловската долина. Там той вижда мястото на восъчните царици. Според него подходящото експониране на фигурите може да донесе финансови приходи и всяка восъчна Царица да финансира следващата – с приходи от билети, спонсорство, реклама.

Увековечаването на женската красота води началото си от най-дълбока древност, припомня Бакърджиев. Техниките са различни. Например в Древна Гърция и Египет скулптурите са били оцветявани и дори позлатявани със златен варак. Да си спомним Атина в Пантеона или останалата и до наши дни цветна глава на Нефертити, изваяна далеч преди нашата съвременна цивилизация да преоткрие цветното и реалистично изобразяване на видни личности. През последното столетие ярък пример са музеите за восъчни фигури по света.

Христина, която бе Царица на розите, избрана през 2017 година, хареса идеята ми за серия восъчни фигури на момичетата, носили короната. Тя отдели част от времето си за този проект в името на красотата на цветето, на девойките от Карловската долина, които символизират тази красота, разказва Бакърджиев.

Роден съм в Карлово и съм част от тази атмосфера на почит към розата, разказва художникът. Розата присъства в моето творчество. Близо 20-тина години съм член на журито, което избира Царицата на розите, а жанрът „Восъчни фигури” ми допада и вече съм реализирал няколко такива проекта, споделя той.

Димитър Бакърджиев е един от пионерите на восъчните фигури у нас. През 2000 година по повод 150 години от рождението на Иван Вазов той създаде композицията „В бръснарницата на Хаджи Ахил”, експонирана в музея на Патриарха на българската литература. Художникът извая седем фигури - емблематичните Вазови чичовци. Неотдавна Бакърджиев направи восъчна фигура на младия Иван Вазов, който пише първите си стихове в тефтера със сметки на баща си в неговия дюкян в Сопот. Тя също е поставена в автентичната среда, запазена в музея, направена е по единствената снимка на поета от младежките му години. Миналата година в чест на 180 години от рождението на Васил Левски Бакърджиев изработи фигура, която представя синеокия карловец като учител във Войнягово, статуята е поставена в училището до църквата „Свети Димитър”, където Левски е преподавал близо две години.

Димитър Бакърджиев продължава да прави восъчни фигури, този жанр е много харесван в Европа. А у нас вече има музеи на восъчните фигури във Варна, Велико Търново . Аз работя самостоятелно и сам си правя проектите, обяснява художникът.

Огромни са усилията за реализирането на всеки такъв проект - от идеята до поставянето на фигурата на постамента. В музеите създаването на една восъчна фигура е дело на голям екип, на едно предприятие. В случая аз работя сам. Това е предизвикателство, което ми доставя удоволствие, обяснява авторът. Бакърджиев изваял красивата Царица на розите. За да я представя в завършен вид избрах рокля, изработена от карловската фирма „Антива”, прическата направи Тони Пирянкова, Ирина Костадинова постави последния грим върху лицето, резултатът е отличен, той видим. Помогнаха още фирма „Таксидерм” и леярната в Сопот, разходите са изцяло за моя сметка, сподели Бакърджиев.

Първата восъчна фигура на Царица на розите в България е експонирана в Историческия музей в Карлово до края на май като част

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker