Изложба, посветена на розата се открива в Историческия музей в Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 22 Май 2018 14:03

Изложба, посветена на „КАРЛОВСКАТА МАСЛОДАЙНА РОЗА – ТРАДИЦИЯ, СИМВОЛ, ТРУД И КРАСОТА“ ще бъде открита в Историческия музей в Карлово. В нея са представени произведения от 32-ма автори, които участвата в едноименния конкурс, организиран от музея.
Той се осъществи по идея на г-жа Юрка Райчева Художествен Директор към ЮНЕСКО Атина Пирея и Островите. Тя създаде Фестивала в Атина в Българското Посолство и Изложбата ,,С аромат на Рози”.
В конкурса имаха право да участват всички желаещи без възрастови ограничения лично или по интернет в модулите: Приложно изкуство,изобразително изкуство- живопис,фотографии.

Включиха 32 участника с произведения, изпълнени в разнообразни традиционни и съвременни техники от Пловдив, Добрич, Бургас, Варна, Атина, София, Стара Загора, с. Рибарица, Ловешко, с. Гецово Разградско, с. Каравелово, с. Климент, Карлово и Сопот. Най-многобройната група от участниците лично е от „Сдружение на занаятчиите“ в  Каравелово, а най-младите участници са на 7 год.
Особено атрактивна е творбата на карловския художник Димитър Бакърджиев „Царица Роза –Карлово 2017 г. Восъчна фигура“-първата восъчна фигура на царицата в историята на Празника на розата, която той предостави временно на музея до 31 май 2018 г.
С интересна тема „Розата в българската филателия“ участва г-н Г. Мъндев от София.
А Ренета Стоянова, майстор тъкач и преподавател по тъкане в Rene Art school, която участва в конкурса с прекрасните си тъкани и оказа съдействие в организирането на конкурса.
Имената на участниците, включили се лично или дигитално с отличени творби ще станат известни по време на откриването на изложбата в деня на Празника на розата 26 май 2018 г. Изложбата продължава от 26 май до 10 юни 2018 г.
Откриване в 11.00 - 11,15 ч. на 26 май 2018 г. в Исторически музей-Карлово II етаж Изложбена зала.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker