Софийски артист поставя класиката "Вражалец" в Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 21 Юни 2018 18:25

Сашо Дойнов поставя „Вражалец” от Ст. Л. Костов в Карлово, трупата на карловския театър „Елена Снежина” ще излезе на сцената с този спектакъл след броени дни. Звездата на Театъра на армията, който и играе на сцената непрекъснато и в същото време режисира, от няколко месеца репетира с карловските актьори. За Сашо Дойнов срещата с трупата на театър „Елена Снежина”  е по-скоро търсена, за местните артисти тя е случайност, която допълва тяхната дейност.

Играх в няколко представления на Театър на армията в Карлово, а също и в няколко частни постановки, разказва Сашо. И всеки път си говорихме в коридорчето с Иван Стефанов, ръководител на театър „Елена Снежина”. Говорихме и с други колеги от карловския театър. И така от дума на дума аз споделих, че много харесвам този край. Тука е хубаво, братче, възкликва и сега Дойнов. Планина, полета! Чисто е! Има великолепна природа. Казах им,  че с удоволствие бих дошъл да поработя тук. Така се договорихме първо с Иван Стефанов, после с председателя на читалищното настоятелство Иван Хаджийски.

Първоначално Сашо Дойнов не бил избрал пиеса. Едва когато се запознал с актьорите, решил, че ще най-добре това да е „Вражалец“  - в пиесата има много персонажи и ще могат да участват повече артисти. Междувременно организаторите от читалището обявили, че театър „Елена Снежина“ набира още актьори и неочаквано дошли много желаещи да излязат на сцената. А и любимите на карловската публика Стефана Бонева, Иван Стефанов и дъщеря му Зорница Стефанова,  Върбан Колев, Йовко Шопов, както и още цяло съзвездие  карловски артисти били готови да играят във „Вражалец“. Сашо Дойнов тогава се запознал с тях, но те са известни не само в Карлово, театър „Елена Снежина“ има 105-годишна история, а Иван Стефанов ръководи формацията вече 60 години. За звездата от Армията било забележително, че сред самодейците артисти има например пожарникар - Румен Стоянов и истински ходжа - Кемал Рашид.

Към  трупата отскоро  се присъединила   счетоводителката  от Карлово  Недка Иванова. Тя  досега не е излизала на сцена.  Сама отишла при  Сашо Дойнов и му казала:  „Не съм играла,  но имам голямо желание. Ти ще ме научиш“, казала Недка. Аз  обещах и я уча, а тя възприема доста добре, споделя  гост-режисьорът.

Костюмите за „Вражалец“ ще  са от гардероба на читалището. Организаторите са поканили  и сценограф. Силата на  тази пиеса пиесата е в   думите, в ситуациите, които се разиграват,  не толкова в декорациите и костюмите, обяснява Сашо Дойнов.

Той много иска да постави в Карлово „Великденско вино”, най-хубавото произведение,  писано изобщо за Левски. Сашо бил играл два пъти в тази пиеса - в Димитровград като млад артист, в Благоевград в продължение на 15 години, където пиесата режисирал Стефан Мавродиев.

Преди десетина години бях в Карлово, но само за два дни. Беше за снимките на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, споделя артистът от  еатъра на армията. В промишлената зона край града беше поставено едно хале, там играх комарджия на табла. Тогава тръгваха снимките на филма. Сега открих какви хубави места има в Карлово. Дори два-три пъти съм оставал и след репетиции. Много харесах  ресторанта  „Едно време”, там останах една вечер до много късно. На 5 км от Карлово  в Соколица  има много хубав мотел, и там страшно ми хареса. А освен това от октомври, когато започнахме репетициите на „Вражалец“, не съм си купувал колбаси в София. Месо и колбаси купувам само от Карлово от един магазин. И са истински, от месо.

Много ми харесва този край, аз дори съм се замислил да си купя къща в някое село край Карлово, да е край река, за да има къде да ходя за риба. Освен това искам да съм близо до планината, да усещам природата. Не мога вече да издържам на тоя бетон в София. Бетонът е за младите.

В София работя усилено. Сега репетирам „Арсеник и стари дантели”, споделя артистът. Това  е една пиеса, по която през 50-те години е правен и холивудски филм - откачена комедия, много смешна. А скоро в Театъра на армията направихме „Албена” от Йордан Йовков. С нея ще открием  варненския  фестивал. Организаторите на фестивала, като чуха  „Йовков”, веднага проявиха интерес. Категорично мога да кажа, че има страхотен интерес на българската публика към българската класика. „Вражалец“ е сред тях и очаквам, че ще покажем хубаво представление пред карловската публика, казва Сашо Дойнов.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker