Идва Лавандуловата фея, празникът на синьото цвете започва!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 21 Юни 2018 18:32

Празник на лавандулата започва днес в Карлово. Началото ще даде  в 10.00 часа Детското лавандулово шоу. Спектакълът на децата от карловските градини се очаква с голям интерес,

той ще се разиграе на сцената на площад "20 юли". На него момичета и момчета, облечени с костюми с цвят на лавандула, представят ароматното цвете.

 

По същото време производители на лавандула, на масло от ароматното растение, на козметични продукти от нея, както и на на сувенири, ще разпънат шатри в Алеята на лавандулата на площад „20 юли”. Проявата събира десетки участници, тя стана утвърдено място за обмен на опит в отглеждането на растението и представяне на хитови продукти от него.

В събота в Карлово пристигат двеста туристи от Испания и Италия. Те ще наблюдават жътвата на лавандулата в сините полета  и ще последват  лавандуловата фея до Патевата къща и Бухаловия хан в Старинно Карлово, където ще гледат как се добива масло от ароматното растение. Почитта към синьото цвете, което дава прехрана, носи слава на Подбалкана и е в каталога на лечебните ароматни растения, ще бъде отбелязана с шествие от Старинно Карлово до площад „20 юли”.

Празникът на лавандулата в Карлово се чества всяка година в дните преди Еньовден.  Той е продължение на проявите, посветени на етеричномаслените  растения, които се отглеждат в Карловската долина, първият от които е Празникът на розите в края на месец май.

В събота след ритуала „Жътва на лавандула” и атракциите в Патевата къща и в Бухаловия хан в комплекс Старинно Карлово празникът продължава на площад „20 юли”. В 11 часа кметът на общината д-р Емил Кабаиванов ще открие Първия фолклорен фестивал „С хоро на лавандула”. Той ще се проведе в два тура - първият е за представяне на необработен фолклор, вторият за осъвременени народни песни и танци. В него ще участват десет формации. Техните изпълнения ще бъдат оценявани от жури. Вечерта от 18 ч. победителите във фестивала ще се представят на галаконцерт на сцената на площад „20 юли”.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker