В Калофер откриват Творчески център на дантелата
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 14 Август 2018 15:38

В Калофер започва празникът на дантелата. За първи път в града ще се открие и Творчески център на финото плетиво. Той е настанен в къщата да Даскал Ботевото училище, където доскоро бе офисът на Национален парк Централен Балкан". Центърът бе създаден по проект на читалище „Христо Ботев”, в който партньори са националния музей „Христо Ботев” и община Карлово. Общината подкрепи инициативата на читалището като предостави безвъзмездно сградата, а музейните специалисти подпомогнаха създаването на експозициите и представянето на историята на калоферската дантела, припомни Антоанета Първанова, секретар на читалището.

Празникът на калоферската дантела  започва веднага след литургията в църквата „Света Богродоциа”. В 10.30 часа ще бъде официалното откриване на центъра. Там в една от залите ще бъде представен Златния фонд на калоферската дантела, чието създаване започна през 2000 година по инициатива на Деляна Пеева и нейния проект Феникс идея център. Откриването на центъра се съпровожда от юбилейна изложба на Васил Опев и демонстрация на плетенето, която ще предтавят плетачките от читалищния кръжок и и майсторките от града. След това в Музея на просветното дело ще бъде открита изложба на художника Илия Янакиев.

В 17.00 часа в Творческия център ще бъде прожектиран филм на БНТ, посветен на историята на дантелата и мястото и в развитието на Калофер в първите десетилетия на миналия век.

Организаторите са поканили в 19.00 часа гражданите и гостите на Калофер на вечерна седянка с група „Оратница”.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker