Калоферската дантела грейна в нов дом
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 17 Август 2018 05:05

Уникални модели на прочутата калоферска дантела грейнаха в Творческия център на финото плетиво, който бе открит днес в града под Балкана. Те са дарение от местни майсторки за учредяване на Златен фонд още през 1999 година, когато за първи път е честван Празника на калоферската дантела. От днес Бялата магия, както често

наричат изящното плетиво, има свой творчески център, създаден по проект на местното читалище и с подкрепата на община Карлово, която предостави сградата. В този център десетки млади момичета и жени ще съхраняват и развиват това ръкоделие, а то ще продължи да бъде част от славата на Калофер. Това споделиха плетачките и десетките хора, които дойдоха в Калофер на традиционния празник на дантелата, който се провежда вече две десетилетия на 15 август, Голяма Богородица. Заместник-кметът на Карлово Антон Минев, народният представител Веска Ненчева, кметът на Калофер Румен Стоянов бяха сред ценителите на изящното произведение и радетели за съхраняване на дантелата.

 

 

Калоферската дантела, наричана Бялата магия е едно от най-фините женски ръкоделия, съхранено и до днес, което е осигурявало в миналото прехраната на калоферските семейства. След опожаряването на града през Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.), дантелата, която калоферки изработвали, се превръща в основно средство за препитание. През 1910 г. в Калофер било открито първото и единствено Дантелено училище „Трудолюбие“. Двугодишният курс на обучение там преминали около 1 800 жени и момичета.

 

В това училище са получили знания и умения в създаването на совалков тип дантела. Дантелите , плетени със совалки на цилиндър по онова време се изработват предимно в Западна Европа и са известни като брюкселска дантела. Калоферската дантела се развива на основата на брюкселската, но местните майсторки включването в моделите си елементи от природата на Калофер – рози, лалета, слънчогледи, еделвайси, житни класове и животни греят върху нея, което я прави така различна и ѝ придава типично български облик.

От началото на миналия век до Втората световна война дантеленото производство носи значителни приходи за калоферки и допринася за стопанското развитие на града. След 1935 г. , когато Дантеленото училище е закрито, изработването на дантелата се пренася в домашни условия, като уменията за създаване и плетене на дантела се предават от майка на дъщеря и от баба на внучка.

Калоферската дантела е културна традиция. Тя е ценна, защото се предава от една плетачка на друга, предават се и развиват умения , моделите, вкусът към красивото, каза Деляна Пеева, която преди двадесетина години, вдъхновена от Бялата магия на Калофер с група плетачки възроди дантелата.

Николинка Куртанова, ръководителка на кръжока по калоферска дантела към читалището и Стоянка Георгиева демонстрираха плетене пред многобройните посетители вчера. Цяла година Николинка обучаваше девойки и жени на трудното ръкоделие, сега десет от тях вече могат да плетат самостоятелно. 11-годишната дъщеря на Стоянка – Сияна, също показа завидния умения в работата със совалките. Да участва в празника от Пловдив бе дошла Даниела Петрова, възпитаничка на този кръжок. Сръчност и умения да изработва сложни модели показа 14-годишната Деница Христова от Калофер.

За 17-годишната Катя Василева плетено е ценно умение ,защото носи радост и удовлетворение. Аз съм възпитаничка на Деляна Пеева ,сподели момичето. Катя подарява свои произведения на приятелки по празнични поводи, освен това често демонстрира плетене със совалки пред гости и туристи на Калофер.

Сега Златният фонд на калоферската дантела има десетки произведения, хартиени модели, снимки. Те са дарени за създаването на тази колекция през 1999 година. Антоанета Първанова, секретар на читалище „Христо Ботев”, инициатор на проекта за творческия център, призова калоферки да отворят старите ракли , да се доверят на творческия център и покажат своите модели на изложба в него. А през октомври новият дом на дантелата ще предложи на желаещите поредния кръжок по калоферска дантела.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker