Безплатните учебници - капан за директорите
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 15 Август 2018 05:10

Процедурата за осигуряване на безплатните учебници и помагала за децата от подготвителна група до 7. клас изправи училищните директори пред избор без полезен ход. Ако спазят упоменатите в министерска заповед срокове за сключване на договорите с издателствата, трябва да действат без обявяване на обществена поръчка. Ако пък минат тази процедура, нарушават графика, който е спуснат от МОН.

Проблемът касае по-големи учебни заведения, чиито заявки са на стойност над 30 000 лева. "Първата трудност е, че няма как да разберем точно каква е сумата, преди да сме подали заявката. Щом се направи тя в издателството, там калкулират колко пари дължим. Тогава обаче излиза, че не сме пуснали поръчката по ЗОП", коментират школски шефове.

Другият проблем са спуснатите срокове. Според заповедта на министър Красимир Вълчев с графика на дейностите по доставките на учебниците директорите на училища и градини трябва да са уточнили заявките до 30 юли и до 3 август вече да са сключили договори с издателствата, чиито учебници и помагала са избрали педагозите. В тези срокове обаче няма как да се мине процедура по ЗОП. Така, каквото и да сторят, училищните директори се оказват в нарушение - в единия случай на заповедта, в другия - на закона.

Заради тази ситуация доставките в момента вървят с пълна сила, но частично - на първо време само в училища с по-малки количества учебници. Вече сме заредили такива учебни заведения в районите „Западен” и „Южен”, каза регионалният представител за Пловдивска област на издателство „Просвета” Красимира Брайкова. Сега оттам изчакват в останалите училища да минат процедурите за обществена поръчка, за да обходят и тях. Междувременно акцията в Пловдив е временно прекратена и изчакването се използва, за да се обиколят общините в областта. Вече са доставени безплатните учебници в Сопот и двете училища в Съединение. Заредена е базата, от която ще се разпределят за общините Калояново и Хисаря, както и складът за Карлово и околните населени места. Налични са и учебниците в пунктовете в Асеновград, Садово, Първомай, от които камиони на издателство ще превозят комплектите до училищата. От базата в Раковски ще се направят доставките и за Брезово.

В Пловдив базата за преразпределяне тази година е в СУ „Софроний Врачански”. Шестима човека там редят поръчаните от учебните заведения комплекти по договорите и фактурите. След сряда се ще подновят доставките под тепетата.

От „Просвета” се оплакаха, че се наложило два пъти да платят входна такса за Стария град, за да стигнат камионите до Арменското училище. Веднъж издателството броило 20 лева за еднодневна карта през юли, когато занесло учебниците за 1., 2., 4. и 6. клас. Втори път дължи парите, за да влезе в архитектурния резерват с новите учебници, които влизат в употреба тази година за учениците от 3. и 7. клас - те са по новите учебни програми, влезли в сила с новия Закон за предучилищно и училищно образование.

От издателството, което се избира най-масово, призоваха школските директори да не чакат последния момент за допълнителни заявки. Децата се движат и се случва родителите да ги запишат някъде в последния момент. Ако директорът не подаде заявка за допълнителните бройки навреме, няма как да ги осигурим моментално, обясни Красимира Брайкова.

Тя е категорична, че всички учебници ще са доставени до 10 септември, както е записано в спуснатия от МОН график.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker