В Клисура пристигна печатарската преса на Христо Г. Данов
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 16 Август 2018 05:18

Печатарската преса на Христо Г. Данов, от неговата печатница във Виена, пристигна в Клисура. Родното място на патриарха на българската книга и основател на първия български вестник след Освобождението  отреди на униката специално място в постоянната експозиция на Историческия музей, съобщи директорът му Стоян Иванов.

Печатарската машина е дарение на музея от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Съхранявана е в поделението на бригадата в Казанлък и е действаща.

Пресата на „Марица“, както е известна печатарската машина, тъй като на нея е бил отпечатан първия брой на първия български вестник след Освобождението,  е една от деветте машини, които през 1874 година Христо Данов купува със свой съдружник, за да отвори във Виена фирма под името „Българска печатница на Янко С. Ковачев и Сие“. Мечтата му да открие самостоятелна славянска печатница в Пловдив се осъществява след Освобождението, когато с помощта на привременното руско правителство пресите са пренесени от Виена в Пловдив.

На 25 юли 1878 година от тази преса излиза първият брой на вестник „Марица“.

Оцелялата през изминалите 140 години виенска печатарска машина е в отлично състояние. Тя е работеща и е била съхранявана във военно поделение на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Казанлък, разказва Стоян Иванов. Всички механизми с целия набор от букви в нея работят. Благодарение на този факт, след като получим пресата, в музея ще можем да демонстрираме на подрастващото поколение какъв е бил начинът на отпечатване на първия български вестник след Освобождението, обясни той. По-късно вече Христо Г. Данов започва да внася у нас и по-модерни преси за отпечатване на първите учебници и помагала за училището, припомни историкът.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker