Децата на Каравелово тръгнаха на курсове по дърворезба и шиене на носии
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 24 Август 2018 05:02

Децата на Каравелово тръгнаха за изучават резбарство, тъкане и шиене на народни носии. Те ще се обучават в Центъра на занаятите, изграден по проект на местното сдружение „Любен Каравелов“. Центърът бе открит от кметицата селото Славка Червенкова на връх Голяма Богородица, а в освещаването му участваха двама

свещеници – Негово благоговенство архиерейският наместник на Карловската духовна околия отец Марко Тодоров и отец Рафаил, свещеникът на каравеловския храм. И двамата са от Каравелово и благословиха от все сърце новата придобивка.

 

В Центъра на занаяти ще е обучават безплатно деца на възраст от 6 до 18 години. Димитър Паунов ще води курс по дърворезба, Ганка Ангелова ще учи децата да тъкат и работят с прежди и платове, Любомира Керемидчиева ще ги учи да шият народни носии, а Галя Мяховска – да рисуват.

Първият курс за начинаещи започва утре, от 21 август. Бъдещите майстори ще имат занятия два пъти седмично във вторник и сряда. Обучението ще бъде три месеца, при завършването му децата ще получават с удостоверение за етапно обучение по съответния занаят.

Първите желаещи да учат дърворезба и тъкане вече се записаха, те са 11 на брой. Сред тях са и две деца от Англия, чиито семейства живеят по няколко месеца през годината в Каравелово. Малчуганите от Острова са на 7 и 15 години. Макар да не знаят все още български, те веднага попиват това, което занаятчиите им показват, много са любознателни и сръчни, похвали ги кметицата Славка Червенкова.

Новият център е естествено продължение на дейността на кметството, сдружение „Любен Каравелов“ и на местните майстори. Сдружението на каравеловските занатячии съществува от две години. За това кратко време майсторите представиха своите произведения на четири изложби в комплекс Старинно Карлово – три от тях бяха в Центъра за традиции и занаяти, който действа в Бухаловия хан и в Патевата къща. Майсторите на Каравелово показаха свои произведения на изложба и в Историческия музей в Карлово. А през месец май занаятчиите участваха в Международна изложба, посветена на традициите в Българското посолство в Атина.

Откриването на Център на занаятите в Каравелово бе отпразнувано с празнична програма. В нея участваха двете певчески групи – женската „Каравеловски славеи“ и мъжката „Веселяци“.

След това на изискан коктейл участниците и гостите обсъдиха новата придобивка.

А децата, които ще посещават курсовете получиха календарчета и тениски, изработени в рамките на проекта.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker