От пожарната ни предупреждават за повишена пожарна опасност
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 25 Август 2018 00:00

Горските пожари нанасят сериозни щети на околната среда. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са фактори, които бързо усложняват пожарната обстановка. За да се опази зеленото богатство от пожари, трябва да се спазват правилата за пожарна безопасност.

Хвърлянето на неизгасени цигари може да предизвика пожар, за това посетителите на горските територии и преминаващите с автомобили в или покрай горски участъци да не изхвърлят неизгасени цигари.
Забранено е паленето на огън в гората, освен на специално обозначените и устроени за това туристически места. Преди да се запали огън е необходимо да се осигури достатъчно вода за загасяването му при поява на вятър и при тръгване. Подготвят се тупалки – от гума или от зелени клони, с които се гаси в случай на възникване на пожар.
При наличие на вятър паленето на огън е опасно, тъй като пламъците се разпространяват с голяма скорост.
Абсолютно е забранено паленето на суха растителност, клони и отпадъци в горските територии и в близост до тях.
Да не се изхвърлят стъклени бутилки – дефекти по тях могат да имат ефектът на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци.
Признаците за пожар в гората са дим, мирис на изгоряло и пламъци. При такава ситуация трябва бързо да се прецени обстановката – ориентация за мястото на възникване на пожара, посоката на придвижване на горенето и скоростта на разпространението. При опасност от бързо усложняване на обстановката търсете безопасен път за напускане – в посока, обратна на вятъра или покрай естествени и изкуствени водни басейни.
Ако имате информация за хора, пребиваващи в близост до огнището на запалване, своевременно подайте точно и ясно съобщение за пожар.
Ако запалването е в начална фаза с подръчни средства, като пръст, пясък и тупалки от зелени клони пожарът може да бъде предотвратен, без да се поема излишен риск.

От ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО КАРЛОВО припомнят:
ЗАБРАНЕНО е паленето на стърнища, сухи треви, храсти и други растителни остатъци в земеделските земи и извън тях – по слогове и крайпътни ивици.
На нарушителите ще се налагат санкции по Закона за МВР – глоба в размер от 200 до 2000 лева.

При възникване на пожар своевременно съобщете на телефон - 112
или на пряк телефон 0335/94680.


Вашата съобразителност може да предотврати големи щети.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker