Пловдивският митрополит: Това отличие не е за Николай, то е за Българската православна църква
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 06 Септември 2018 16:45

Ваше Високопреосвещенство, давам ви този ключ и знам, че вие ще отключвате вратата на нашия град само на хора с добри помисли, които ще правят само добри дела за Сопот и неговите граждани. С тези думи

председателят на Общинския съвет в Сопот Мариана Кацарова връчи символичния ключ на града на Пловдивския митрополит Николай, съобщи marica./bg. Това стана на тържествено заседание на Общинския съвет, на което присъстваха областния управител Здравко Димитров и десетки граждани и гости на Сопот.

 

Решението за удостояване на Негово Високопреосвещенство със званието почетен гражданин на Сопот бе взето от Общинския съвет преди броени дни в навечерието на честването по случай 15 години от обявяването на Сопот и Анево за самостоятелна община.

Искрено развълнуван митрополит Николай прие символичния ключ на града. Вълнението, с което приемам това отличие – званието почетен гражданин на богоспасяемия град Сопот е огромно, каза той. И повярвайте ми, не казвам това само от любезност. Мисля, че в този момент ние даваме знак на цялото българско общество, знак, чиято важност далеч нахвърля рамките на конкретния акт, и ще има значение за много други процеси за дълги години напред. Аз самият за себе си много отдавна съм решил, че бих отказал всяка светска почест, ако такава би ми била оказана. Смятам, че оценката за светостта на един духовник я дава онзи, на когото той е посветил живота си и служението си и единствено тази оценка е важната и справедливата. Оценките, давани от нашите съвременници, било то положителни или отрицателни, винаги може да са повлияни от някакви съображения. Но случаят тук не е такъв. Званието почетен гражданин на Сопот, давано от Общинския съвет на не кого да е, а именно на Пловдивския митрополит, има съвсем друго измерение и съвсем друго значение. Ако забелязвате, говоря за Пловдивския митрополит, защото не смятам това отличие за свое и не приемам, че то се дава на мен - личността Николай, който само по великата божия милост и по великото божие снизхождение в момента заема мястото на къде по-достойни архипастери на Пловдивската епархийска църква. Смятам, че гражданите на Сопот дават това отличие на Българската православна църква. И само от тази позиция аз мога да си позволя да го приема. Защото само тя , Църквата, като съвършена и безгрешна, може да си позволи да го приеме, каза в словото си митрополит Николай.

Това е акт на уважение на православната вяра, на православната църква, на православната духовност. Бог да ви пази! Бог да пази и закриля богоспасяемия град Сопот во веки веков! Амин! , благослови Негово Високопреосвещенство митрополит Николай.

Днес по-рано в църквата „Св. св. Петър и Павел” той отслужи молебен за благоденствието на жителите на общината и на правителството.

В края на церемонията по присъждането на почетното звание кметът на Сопот Деян Дойнов поздрави сърдечно митрополит Николай .

По-късно на площада в Сопот започна концерт, с който общинското ръковоство поздрави жителите на общината по случай празника.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker