Кмет на Карлово стана вицешампион на Световно в Казахстан
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 08 Септември 2018 14:40

Бившият кмет на Карлово Николай Енчев е световен вицешампион в радио спорта. Николай Енчев спечели сребърния медал  в дисциплината  Морз Рънър при много сериозна конкуренция на първенството в Казахстан, където в продължение на пет дни бе елитът в скоростната телеграфия от целия свят.
15-то Световното първенство

 

 

по скоростна телеграфия   /HST/ се проведе в столицата на Казахстан Астана от 25 до 29 август 2018 г. Поради липса на финансова помощ от страна на държавата България бе представена само в 4 от всички 9 категории. Въпреки малкия брой български представители, отборът се представи много добре и със завоюваните 1 златен, 2 сребърни и 2 бронзови медала зае петото място в класирането по нации.
Николай Енчев многократно се е доказал  време на европейски и световни състезания. Само през последните четири-пет години той има три титли от Балкански първенства по скоростна телеграфия, както и сребърни и бронзови медали от европейски състезания. Той е състезател на клуб Болкан Контест Груп в Карлово и участва  във възрастова група „над 50 години“.   

Николай Енчев бе кмет на Карлово през мандата 1995-1999 година. Посветил се на радио спорта от детските си години.  Има титли и медали от десетки състезания.

Радиолюбителят трябва да може да приема високи скорости с морзови знаци и да  ги предава. Майсторството е  от шест-седем сигнала с различна сила, честота и скорост, които се появяват, да ги селектираш, отработиш и установиш връзка. Има случаи, когато съм стигал до установяване на над двеста връзки за час, което средно прави по повече от три връзки на минута, разказва той.
В този вид радиолюбителско състезание се състезавам от 7 години и вече имам над 20 медала от балкански и европейски първенства, този медал е първи от световно първенство по този вид спорт и затова ми е много скъп, разказва Николай Енчев.

Източник: вестник "Марица"

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker