Абитуриенти поведоха първолаци към класните стаи
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 17 Септември 2018 15:59

Първокласникът Николай призова учениците от Средно училище "Христо Проданов" да влязат в първия час на новата учебна година. Докато биеше звънеца малчуганът бе воден за ръчичка от младеж, която тази година е 12-ти клас и през месец май ще бъде абитуриент.  Преди да удари звънецът  Николай рецитира  стихотворението  "Аз съм българче" от Иван Вазов.

Има ли воля, има и път, припомни изречение от дневника на алпиниста Христо Проданов директорката на училището Мариана Маринова. То бе отправено към децата, които за първи път прекрачват прага на училището. Помнете,

каза още Маринова, нашият девиз е напред  и нагоре!

 


4947 ученици влизат днес в красните стаи на училищата в Карловската община. За първи път училищният звънец ще чуят 465 момичета и момчета. Първокласниците са толкова на брой, колкото и през изминалите три-четири години. Новата учебна година в населените места от Калофер до Клисура ще бъде открита в 15 учебни заведения. Те запазват броя си от предишните десетина години.

Това обяви заместник-кметът на община Карлово Антон Минев ден преди откриването на новата учебна година. Анализът показва устойчив брой на учениците през последните 3-4 години, коментира той. Това се дължи на запазването на трудоспособното население на територията на общината. В региона проблемът с безработицата не съществува. Миграцията, характерна за годините преди десетилетие, не се задълбочава.

Учебната база във всички училища е в много добро състояние, отчитат от общинската администрация. Най-голямата придобивка за детските заведения училищата са детските площадки и съоръжения, които се изграждат по проект за подобряване на образователната инфраструктура, финансирани от Оперативна програма „Региони в растеж“. По този проект се осъществяват най-големите подобрения в училищата от 1989 година, когато за последно е била изградена детска градина в Христо Даново. След броени дни в Розино ще бъде открит нов корпус на детската градина. Това ще намали значително броя на децата, които пътуваха за забавачница до Клисура. Обновена е детската градина в карловския квартал „Сушица”.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker