В Калофер започва научна конференция, посветена на Христо Ботев
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 25 Септември 2018 19:33

Национална научна конференция, посветена на 170 години от рождението на Христо Ботев започва утре в Калофер. Тя една от най-силните прояви в годината на Ботев, обявена от инициативен комитет, в който влизат

изтъкнати учени и общественици. Проявите, посветени на Христо Ботев през 2018-та са под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

 

В научната конференция на 27 септември в Калофер ще участват български учени, изследователи на живота и творчеството на гениалния поет и революционер и музейни специалисти. Те ще представят общо 14 доклада. Първият от тях е на проф. Николай Жечев, доайенът на изследователите на Христо Ботев. Неговият доклад е посветен на взаимоотношения между Христо Ботев и Васил Друмев. Очакванията на участниците в конференцията са големи, тъй като това са най-новите прочувания на известния ботевед, които за първи път ще бъдат съобщени пред публика.

Ася Николова, директор на музей „Христо Ботев“ в Калофер, която е организатор и домакин на проявата, ще изнесе доклад за музейните реликви, които пазят паметта за Ботев, семейството му и неговите сподвижници.

Научен ръководител на конференцията е проф. Пламен Митев, преподавател по история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker