Веска Ненчева: БСП издейства парите за АГ-отделението!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 30 Септември 2018 14:01

Народният представител Веска Ненчева разпространи информация до медиите относно ситуацията в МБАЛ "Д-р Киро Попов" и отношенията на болницата с НЗОК и в частност с РЗОК. В нея се казва, че на 21 септември на болницата в Карлово са преведени спрените от РЗОК пари за 12 клинични пътеки за месеците юни, юли и август. Ето пълният текст без редакторска намеса:

Проблемите в АГО Карлово в дневния ред на работа на народните представители от БСП. 
След:
- писмен въпрос към министъра на здравеопазването №854-06-937/12.07.2018г.;
- посещение на колеги от Здравната комисия от ПГ на " БСП за България" в карловската болница на 18 юли 2018г.; 
- призив на 20 юли 2018г. от трибуната на НС към новоизбрания управител на НЗОК за решаване на въпроса в АГО Карлово, последва подписано Указание № РД-16-37/14.08.2018г. между НЗОК и БЛС и въпреки заявеното обществено мнение в района, се оказа, че към 20.09.2018г. няма преведени пари по 11 клинични пътеки за АГО Карлово.
За това, още на същата дата 20.09.2018г. с колегите, членове на Здравната комисия от ПГ на " БСП за България", отправихме писмена покана за спешна среща на 28.09.2018г. към:
- управителя на НЗОК, 
- директора на РЗОК - Пловдив,
- управителя на МБАЛ" Д-р Киро Попов" - гр. Карлово
- председателя на ОбС Карлово. 
Факт е, че веднага на следващия ден 21.10.2018г. парите по клиничните пътеки бяха преведени./б.р. вероятно печатна грешка, и може би става дума за датата 21 септември, а не 21 октомври 2018 година./


Плануваната среща се състоя на 28.09.2018г. в НС само с д-р Йорданка Пенкова, представител на ръководството на НЗОК.
В разговора д-р Пенкова гарантира изплащането на парите по клиничните пътеки до приключване на съдебните процедури, които се водят в момента.


За сега напрежението е потушено, но проблемът НЕ Е РЕШЕН окончателно, защото Карлово не е частен случай в родната система на здравеопазване, защото цялата система на здравеопазване е в хаос. Пагубен е начинът на работа да се решават проблемите " на пожар" и "на парче", без дългосрочен и ясен план, без визия как ще се развива здравеопазването в страната ни.


Благодарна съм за последователните, навременни и експертни действия на колегите от ПГ на " БСП за България" по казуса с карловската болница. За няколко месеца те станаха искрени съмишленици за спасяване на болницата в Карлово и хора, на които може да се разчита за подкрепа и действие.


Дано лекарите и акушерките в МБАЛ" Д-р Киро Попов" успеят да се съхранят и да им се създаде спокойна среда за работа, а на жените от гр. Карлово и района да продължат да се доверяват на техния доказан професионализъм и човечност.


 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker