Сопот взема погасителен заем за 72 месеца
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 30 Септември 2018 14:17

Кредитът ще бъде теглен от Фонд “ФЛАГ”. Ще бъде върнат в рамките на 72 месеца.
Общински съвет Сопот гласува теглене на погасителен заем в размер на 480 000 лева. Това стана факт с вота на 13 общински съветници. Трима не подкрепиха докладната записка, а един се въздържа. В заседателната зала присъстваха всички 17 представители на местния парламент. Докладната записка на кмета на общината Деян Дойнов за поемане на дългосрочен общински заем чрез сключване на договор за кредит с фонд ФЛАГ предизвика сериозни и конструктивни дебати, съобщи rnews.bg В искането за заем от общинска администрация посочва като основание: „…възстановяване на взет през 2015 г. безлихвен заем за извършване на плащане по проект за комплексно пречистване на водите на град Сопот“. Първоначално заложения срок за връщане на заема от 120 месеца беше променен по време на дебатите на 72 месеца. Бе отхвърлена идеята вместо един кредит за 480 000 лева да се теглят два по 240 000 лева.

Към днешна дата общината е финансово стабилна. Строгата финансова дисциплина, която въведохме ще ни позволи ритмично да обслужваме кредита и неговото погасяване по никакъв начин няма да попречи на нормалната работа на администрацията, заяви градоначалникът Дойнов.

Своето професионално и аргументирано мнение в подкрепа на необходимостта и целесъобразността на тегленето на заема в размер на 480 000 лева от фонд ФЛАГ изказа в качеството си на икономист председателят на местния парламент Мариана Кацарова.  “Ако вземем този заем до края на годината ще имаме резерв, с който спокойно ще си подсигурим изпълнението на бюджета за следващата година. Не трябва да забравяме, че общински съвет е може би първият, който гласува решение за подписване на споразумение с правителството. На базата на това решение ние бяхме една от общините, с финансови корекции по европейски проекти, които получи подкрепата на правителството. По този начин след като подписахме споразумението с правителство общината си отдъхна. И в тази връзка трябва да сме коректни и да изпълним поетия към правителството ангажимент като върнем тези 480 000 лева. Като ги подсигурим и ги върнем ще си изпълним ангажимента към държавата от една страна и ще си подсигурим един нормален бюджет за 2019 година, поясни Кацарова.

На фона на всичко това, което се случва в Сопот и взетото решение относно така необходимия кредит, с който общината ще изпълни задълженията си към държавата, в публичното пространство се появи декларация от името на лидера на БСП в Сопот. В документа се казва: “БСП Сопот е категорично против тегленето на нов заем в размер на близо половин милион. Това е и решението на Общинския съвет на БСП, което задължи общинските съветници от БСП да не подкрепят това предложение. Мотивите ни са, че това ще е поредното харчене без информация как се разходват средствата”…

Източник: Rnews.bg

След появата на документа се появи съмнение, дали това не е някаква внушена отвън акция на местния лидер. За това е показателен фактът, че заема беше подкрепен от абсолютно всички, без изключение, съветници на БСП в ОбС-Сопот. Това от своя страна провокира и въпроса: лидер на какво е лидерът на БСП, щом уж неговата група в общински съвет го

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker