Кубрат Пулев и Тереза Маринова дават рамо на социален дом в Баня
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 08 Октомври 2018 14:40

Европейската комисия оцени високо проекта в Баня, екипът е на крачка от наградата „Бъди приобщаващ”

Има възможности хора с увреждания да бъдат приобщени към местна общност и да се интегрират в обществото и една от най-ефективните е спортът.

Пример за това е съвместната работа на работещите в Дома за възрастни хора с умерена умствена изостаналост в Баня и на преподаватели и специалисти от Националната спортна академия и екип на Асоциацията за развитие на Българския спорт. Това твърдят доц. Стефка Джобова от НСА и председателката на Асоциацията за развитие на българския спорт Йоана Дочевска.

Решителната крачка бе осъществена по проект на трите институции по програма Erasmus+spotr. Миналия ден директорът на социалния дом в Баня д-р Константин Коев получи специална награда за реализирането на този проект, а призът бе отбелязан със спортни прояви на отбора на дома, в който участват жени със специални потребности. Кметът на Баня Стамен Гешев поздрави екипа на социалния дом за неговата работа.

Проектът, реализиран за две години в Баня се нарича“ Да осъществим социално приобщаване” и бе оценен от Европейската комисия много високо. Той в момента се бори за европейската награда „Бъди приобщаващ“, заяви доц. Стефка Джобова.

В него участваха още Италия и Германия. Асоциацията за развитие на българския спорт представи като добра практика как домуващите в Баня използват спорта в своето ежедневие за приобщаване към местната общности интегриране в обществото. Италианска държава представи институция в град Карсоли. Населеното място е с размера на град Баня. А тамошната социална институция показа като добра практика социален футбол - веднъж в седмицата всички граждани и хората от дома играят заедно футбол на градския стадион. В Берлин неправителствена организация „Социален етикет” също представи как чрез различни видове спорт хора с интелектуални увреждания, които живеят в семействата си , прекарват повече време вкъщи и не участват в обществения живот, се интегрират успешно в обществото.В  отбора на социалния дом в Баня участваха шест талантливи жени  - Ана Атанасова, Тодорка Радева, Павлина Урдарска, Анета Христова, Фанка Борисова. Те са на възраст между 36 и 45 години и са израснали в социални домове. Най-голяма част от живота си са прекарали в институцията в Баня. Те са отлично интегрирани в местната общност, всяка от тях има свое хоби, приятели, познати от града. Участието в турнира по интегриран футбол в Берлин е поредната им спортна изява. Случайна среща в олипийския парк в берни ги напави приятели с Кубрат Пулев. Той им даде своята силна подкрепа за състезанията  там.

Тази година за първи път момичета от социалния дом в Баня участваха в лекоатлетическия турнир „Нови звезди“. Те се състезаваха в дисциплината бягане на 60 метра. И успяха да синат ръцете на олимпийската шампионка Тезера Маринова.

И Кубрат Пулев и Тереза Маринова вече имат свои предложения как спортът може да бъде полезен на хората в неравностойно положение.

Но резултатите от проекта не са инцидентни. Повече от 10 години НСА и Асоциацията за развитие на българския спорт работят с потребителите на социалната услуга в дома в Баня.Те оценяват много високо  визията на директора д-р Константин Коев за развитието на институцията и на хората в неравностойно положение, работата на организатора  Неделчо Неделчев , на възпитателите и рехабилитатора в развитието на спортните умения на жените в дома. Нашите момичета всяко лято участват в спортния лагер в на НСА в Равда, участват в състезания по плуване в България и по света, имат индивидуални постижения, вече са добре сработен футболен тим, коментират възпитателите и рехабилитаторите. Те тренират всеки ден и резултатите са видими.


 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker