Иди и виж! „Вражалец“ изкарва на карловска сцена любимите местни актьори
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 08 Октомври 2018 14:48

Постановката е дело на звездата от Театъра на армията Сашо Дойнов, той подготвя и „Великденско вино“ – най-добрата пиеса за Апостола

„Вражалец” от Ст. Л. Костов излиза на сцената на Карлово, постановката на любимата на няколко поколения българска класика е на Сашо Дойнов. Премиерата е на 10 октомври от 19.00 часа. Пиесата ще

бъде представена на сцената на читалището в следващите седмици и за учениците от всички карловски училища. Това е в традицията на театър „Елена Снежина“.

 

Сашо Дойнов избра пиесата заради нейния непреходен характер, но и заради възможността на сцената да излязат възможно най-голям брой от карловските актьори. А за младежката публика и за по-възрастните актьорите в трупата са истински звезди. Режисьорът, който гостува в Карлово, ги преоткри миналата есен, след представление, в което той участва със спектакъл на Театъра на армията. Той се обърна към ръководството на читалището с предложение да направи своя постановка в Карлово и остана очарован от таланта и актьорските умения на тукашните артисти. Стефана Бонева, Иван Стефанов и дъщеря му Зорница Стефанова, Върбан Колев, Йовко Шопов, както и още цяло съзвездие карловски артисти се оказаха готови да играят във „Вражалец“. Сашо Дойнов тогава се запознал с тях, но те са известни не само в Карлово - театър „Елена Снежина“ има 105-годишна история, а Иван Стефанов ръководи формацията вече 60 години. За Дойнов било забележително, че сред самодейците артисти има например пожарникар - Румен Стоянов и истински ходжа - Кемал Рашид.

Межувременно към колектива, избран да участва във „Вражалец“ се присъединиха няколко нови актьори, сред които Недка Иванова, която в тази постановка е в една от главните роли. Тя е счетоводителка. Тя досега не е излизала на сцена. Сама отишла при Сашо Дойнов и му казала: „Не съм играла, но имам голямо желание. Ти ще ме научиш.” Аз обещах и я уча, а тя възприема много добре, споделя гост-режисьорът.

Костюмите за „Вражалец“ са от гардероба на читалището. Организаторите са поканили и сценограф. Силата на тази пиеса пиесата е в думите, в ситуациите, които се разиграват, не толкова в декорациите и костюмите, обяснява Сашо Дойнов.

В Карлово той сбъдна още една своя творческа мечта – да постави пиесата „Великденско вино“- според него най-хубавото произведение, писано изобщо за Левски. Сашо бил играл два пъти в тази пиеса - в Димитровград като млад артист, и в Благоевград в продължение на 15 години, където пиесата режисирал Стефан Мавродиев. Текстът е много въздействащ. В Карлово Сашо Дойнов повери двете роли в пиесата на двама от най-добрите актьори от театър „Елена Снежина“ – Върбан Колев и Румен Стоянов. Пиесата ще е готова до края на годината. Възможно е премиерата да е още през декември, но според режисьора непременно ще бъде поставена на 18 или 19 февруари, когато отбелязваме гибелта на Апостола. Амбициите на творческия екип са тази пиеса също да обиколи сцените в страната.


 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker