Спасиха кацнал на една липа
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 15 Октомври 2018 18:04

Парапланерист, кацнал на едно дърво до Манастирска река край Сопот, вдигна на крак планинските спасители от града. Снощи в продължение на три часа шестимата мъже проведоха блестяща акция по спасяване на 26-годишния младеж от високото дърво.

Екшънът започнал вчера следобед, тогава парапланеристът, който вземал първи уроци по екстремния спорт,  полетял сам от стартовата  площадка на втора станция на лифта, пише marica.bg. Много скоро обаче  загубил контрол над парапланера и кацнал на дърво край Манастирска река. Липата, която го подслонила е висока 18-20 метра, наклонена към реката, а парапланеристът уцелил точно тази част на короната, която виси опасно. Липата е крехко дърво и клонът, на който той се подпрял, можел всеки момент да се счупи.

 

Получихме сигнала доста по-късно след „приземяването” на младежа, разказа началникът на спасителния отряд в Сопот Цвятко Цветков. Позвъниха ни в 17.20 часа. Четиридесет минути по-късно аз и още петима колеги бяхме на мястото, напълно екипирани и започнахме акцията на място.

В продължение на три часа планинските спасители разпъвали въжета, закопчавали и откопчавали карабинери, за да направят измъкването на младежа от короната на липата безопасно. Те повтаряли някои от движенията по няколко пъти, докато се получи желаното осигуряване.

Всеки от нас работеше с една ръка, с другата се държеше за дървото или за въже, обясни Цветков.

Спасителната акция била по тъмно, единствената светлина идвала от челниците на главите им.

В края на краищата около 21.30 часа спасителите измъкнали от опасната клопка младежа невредим, без нито една драскотина по него.

Парапланеристът, кацнал на липата, е от Йордания, но е от български произход и говори майчиния си език отлично. Той пристигнал в Сопот да се учи да лети с парапланер. Уроците му били планирани за няколко дни. Вчера бил шестия му урок, който едва ли ще забрави.

източник: marica.bg

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker