Деян Дойнов заведе посланика на Дания на Аневското кале
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 15 Октомври 2018 20:14

Кметът на Сопот Деян Дойнов изкачи посланика на Дания до Аневското кале. От средновековната българска крепост в царството на Войсил и Смилец от Втората българска държава те се насладиха на невероятната гледка на Стремската долина. До сърцето на крепостта заедно с Дойнов и Негово Превъзходителство Сьорен Якобсен стигнаха още кметът на Анево Николай Николов, експерти от общината и още седмина членове на посолството на Дания у нас.

„Днес мой гост в община Сопот беше посланикът на Кралство Дания в България Негово Превъзходителство Сьорен Якобсен! Заедно обсъдихме приоритетите, предизвикателствата и целите пред общината ни, а също така и нашето бъдещо съвместно партньорство и сътрудничество за развитието и просперитета на град Сопот и село Анево!“, написа в личния си профил във Фейсбук Деян Дойнов час след приключването на визитата на дипломата. Дойнов оценява това посещение като основа на бъдещо сътрудничество. Една от най-вероятните му прояви ще бъде побратимяване на Сопот със сходен по население и дух град в Дания.

Кметът на Сопот заведе Негово Превъзходителство Сьорен Якобсен в къща-музей „Иван Вазов“, където директорката Борислава Петрова запозна госта с живота и творчество на Патриарха на българската литература. Разходката продължи до Радиното училище, метоха, Етнографския комплекс „Сопотски еснаф“. В църквата „Св. св. Петър и Павел“ и след това в общината към делегацията се присъдени архиерейският наместник на Карловската духовна околия отец Марко Тодоров.

Дойнов изпрати посланика с пожелание първата среща да бъде последвана от сътрудничество в областта на културата, туризма и бизнеса. Той подари на Сьорен Якобсен портрет на Иван Вазов и луксозно издание на романа „Под игото“.

Текст и снимки от marica.bg

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker