Избраха скулпторът Димитър Рашков за почетен професор на руски университет
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 16 Октомври 2018 17:19

Скулпторът  от Карлово дари на учебното заведение бюст-паметник на Александър Столетов, известен физик, брат на ген. Николай Столетов

Скулпторът Димитър Рашков получи диплом за почетен професор в университета „ Александър и Николай“ Столетови“ в руския град Владимир. На 1 октомври в аулата на университета се състоя тържествена церемония, на която ректорът Анзор Михайлович Саралидзе връчи диплома на Рашков.

Скулпторът от България е осмият почетен професор в учебното заведение в неговата над 100-годишна история. Почетната титла се присъжда на Димитър Рашков по решение на Съвета на учените на университета „ Александър и Николай Столетови” от 28 юни тази година. Той създаде за държавния университет „Александър и Николай Столетови“ в град Владимир скулптурни фигури – бюст-паметници на двамата братя. Първата фигура – на ген. Николай Столетов, командир на Българското опълчение по време на Руско-турската освободителна война, е копие на паметника на генерала в българското село Столетово. Отливката е единственото копие, специално за университета в град Владимир. Тя бе дарена от община Карлово преди година. Втората фигура – на Александър Столетов е създадена от Рашков специално за университета и е дарение от скулптора. Александър Столетов е световно известен физик.

Връчването на почетната титла на Димитър Рашков стана по време на световна среща на най-изявените възпитаници на университета.

Името на ген. Николай Столетов сближи художникът от Карлово с град Владимир, където е негово родово имение на Столетови, част от което сега е музей.

Още преди десет години Рашков извая бюст паметник на спасителя на Шипка през август 1877. година. Монументът бе открит в карловското село Столетово, единственото населено място, което носи името на славната руска фамилия. Паметникът бе направен и открит по инициатива на тогавашния кмет Славчо Тодоров. Година по-късно той покани в селото потомците на командира на Българското опълчение Анатолий и Зинаида Столетови в своето село.

През април миналата година община Карлово дари на град Владимир копие на този паметник. Тогава на церемонията в университета участваха заместник-кметът на Карлово Стойо Карагенски и автора на скулптурата.

Университетът в град Владимир носи името на двамата братя Николай и Александър Столетови, а досега само единият имаше паметник, сподели пред кореспондента на „Марица” Димитър Рашков. Отдавна обмислях как да събера двамата братя един до друг, това сега е факт, каза развълнуван авторът.

На церемонията в Държавния университет „Александър и Николай Столетови“ бе и заместник-кметът на Карлово Стойо Карагенски. Той се срещна с кмета на града и представители на местната власт.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker