11 милиона лева пазят местообитания и видове в НП „Централен Балкан“
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 16 Октомври 2018 17:30

Проектът се финансира от ОП „Околна среда“ и ще бъде реализиран до края на 2023 година

Министърът на околната среда и водите одобри за финансиране

проект „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан" по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Проектът е за подобряване на природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания на територията на мрежата Натура 2000, попадащи в национални паркове, природни паркове и поддържани резервати и се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г.".

 

Предоставената безвъзмездна финансова помощ по проекта е в размер на 10 934 632, 22 лв. Срокът за изпълнение на проекта е до 26.11.2023 г.
Проектът предвижда изпълнението на дейности, насочени към възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в защитена зона „Централен Балкан“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка за опазване на местообитания на видове по Директива 79/409/ЕИО на Съвета относно опазването на дивите птици.

Териториалния обхват на проектното предложение е за защитена зона „Централен Балкан“ на териториите на областите Ловеч, Габрово, Стара Загора, Пловдив и София; Общините Тетевен, Троян, Априлци, Севлиево, Павел баня, Карлово, Сопот, Антон и Пирдоп – за НП Централен Балкан; както и за защитена зона „Централен Балкан – буфер“ – с. Христо Даново, община Карлово, област Пловдив – за природен резеврат „Чамджа”.
Основната цел на проекта е подобряване състоянието на животински видове и природни местообитания, предмет на опазване в защитените зони от мрежата „Натура 2000“

С изпълнението на дейности по проекта ще се подкрепи подобряването на природозащитното състояние на природни местообитания на букови гори, на дъбово-габърови и термофилни букови гори, на субсредиземноморски борови гори с ендемични подвидове черен бор в природен резерват „Чамджа“. Също така ще се подобри природозащитното състояние на преходни блата и плаващи подвижни торфища, на алпийски и субалпийски варовикови тревни съобщества и др.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker