Студенти от четири държави обсъждат Апостола в Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 15 Ноември 2018 06:58

Семинар, посветен на Васил Левски събира в Карлово студенти от българските университети, както и техни колеги, докторанти, преподаватели и музейни специалисти от Полша, Германия, Гърция и започва в петък в 10.45 часа. Организатор и домакин на проявата е национален музей „Васил Левски” в Карлово. Студентският форум е

събитие от програмата на музея, посветена на Европейската година на културното наследство 2018-та, съобщи директорът на музея Дора Чаушева.

 

Темата, по която участниците ще представят свои доклади е „Текстът „Левски” – прочити в свой и чужд и контекст” и разглежда представянето на образа на Апостола в художествената литература, в медиите, в социалните мрежи, в киното, в документалистиката. Идеята е младите хора от университетите в различни държави да коментират образа на Васил Левски през техните национални култури, като в същото време личността на Апостола, отразена в художествените произведения и медиите, се погледне през очите на неговите сънародници от 21-век.

А целта на музея е по този начин да популяризира живота и делото на Васил Левски сред младите хора у нас и от Европа.

Студентската конференция в Карлово е продължение на проект на Пловдивския университет и музея, първата проява бе през 2013 година. Сега в него участва активно и Софийския университет.

Дискусиите са разпредели в три сесии. Техни ръководители по реда, в който ще проведат обсъжданията и презентациите са проф. Пламен Митев от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, проф. Любка Липчева-Пранжева от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и д-р Генчо Банев.

Първата дискусия, която ще открие проф. Пламен Митев е посветена на експлоатациите на образа на Васил Левски в социалните мрежи, както и идентификациите с него от страна на потребителите.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker